Undele gravitationale care au strabatut Universul in primele momente dupa Big Bang au fost detectate, in premiera, o descoperire importanta care completeaza intelegerea noastra despre nasterea Universului, au anuntat luni cercetatorii americani citati de AFP.

Universul vazut de Telescopul Planck: Harta radiatiei cosmice de fundalFoto: ESA si Planck Collaboration

Undele au fost produse de o expansiune rapida si violenta in urma cu 14 miliarde de ani, si, desi nu au fost descoperite pana acum, au fost explicate de Albert Einstein in urma cu aproape un secol prin teoria relativitatii.

Prima dovada directa a inflatiei cosmice - o teorie care sustine ca universul s-a extins de 100 de trilioane de trilioane de ori intr-o clipita - a fost anuntata de expertii de la Centrul pentru Astrofizica Harvard-Smithsonian.

Detectarea a fost facuta cu ajutorul unui telescop numit BICEP2, instalat la Polul Sud, care masoara cea mai veche lumina din univers.

Descoperirea a fost confirmata de alti experti, unii dintre ei afirmand ca ea ar putea intra in cursa pentru Premiul Nobel.

Undele care se misca prin spatiu si timp au fost descrise drept "primele vibratii ale Big Bangului".

Detectarea lor confirma existenta unei legaturi directe intre teoria relativitatii generale, formulate de Einstein, si ciudatul domeniu conceptual al mecanicii cuantice.

NASA a aratat ca descoperirile "nu numai ca ajuta la confirmarea faptului ca universul s-a umflat brusc, insa furnizeaza teoreticienilor primele detalii despre fortele exotice care au separat spatiul de timp".

John Kovac, care a condus colaborarea BICEP2 la Centrul pentru Astrofizica Harvard-Smithsonian, a declarat ca anuntul facut luni a fost precedat de ani intregi de observatii facute la Polul Sud.

"In acest moment, detectarea acestui semnal este unul dintre cele mai importante obiective ale cosmologiei. Multa munca facuta de multi oameni ne-a adus in acest moment", a aratat John Kovac.

O descoperire uluitoare

Telescopul a vizat o anumita zona a cerului cunoscuta sub numele de "Gaura Sudica", din afara galaxiei noastre, unde exista o cantitate mica de praf cosmic sau material extra-galactic care sa interfereze cu ceea ce specialistii pot observa cu ajutorul unui instrument puternic.

Prin observarea radiatiei cosmice de fundal (CMB - Cosmic Microwave Background), ramasita stearsa a Big Bangului, mici fluctuatii le-au dat cercetatorilor noi indicii cu privire la conditiile din universul incipient.

Telescopul a suprins undele gravitationale primordiale care au reverberat prin Univers timp de 380.000 dupa Big Bang.

"Este uimitor sa cauti ceva si chiar sa gasesti", le-a spus reporterilor Clem Pryke , profesor asociat la Universitatea din Minnesota (SUA).

Zvonurile despre o descoperire majora au inceput sa circule vineri, cand a fost anuntata conferinta de presa.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta au aratat ca timp de 3 ani au analizat datele pentru a scoate o eventuala eroare.

"A fost ca si cand am fi cautat un ac in carul cu fan, in schimb, am gasit o ranga", a aratat Pryke.

Noi perspective despre existenta umana

Teoreticianul Avi Loeb de la Harvard a declarat ca rezultatele ofera "noi perspective la unele dintre intrebarile de baza: De ce existam? Cum a inceput Universul?"

"Aceste rezultate nu sunt doar arma fumeganda a inflatiei, ne spun, de asemenea, cand s-a produs aceasta inflatie si cat de puternic a fost procesul", a explicat Loeb.

John Womersley, directorul executiv al Science and Technology Facilities Council, care finanteaza cercetarea britanica in domeniul cosmologiei, a declarat ca aceasta descoperire avanseaza cunostintele noastre cu privire la unul dintre cei trei piloni-cheie ai cosmologiei moderne - inflatia, materia intunecata si energia intunecata.

"Fara inflatie, nu am fi aici", a aratat John Womersley.

Fizicianul american Alan Guth, care a propus in 1980 ideea inflatiei universului, a descris recentul studiu drept "cu siguranta demn de un Premiu Nobel".

Chris Lintott, un astrofizician de la Universitatea din Oxford, a declarat ca gasirea unor dovezi care sa sustina teoria super-inflatiei poate fi considerata "cea mai mare descoperire cosmologica semnificativa, in aproape doua decenii, si un triumf imens pentru fizica".

"E ca si cum ar fi toate Craciunurile in acelasi timp", a spus el, adaugand ca "ma indoiesc ca multi cosmologi vor dormi prea mult la noapte".