Unul dintre cei trei castigatori ai Premiului Nobel pentru Chimie din 2014, cercetatorul german Stefan Hell, nascut in Arad, a declarat ca atunci cand a primit vestea citea un articol stiintific, iar la inceput a crezut ca este o farsa, relateaza AFP.

Stefan HellFoto: Captura YouTube

"A fost o surpriza totala, nu imi venea sa cred. La inceput am crezut ca ar putea fi vorba de o farsa, dar apoi mi-am amintit de vocea profesorului Staffan Normark (din partea Comitetului Nobel) si mi-am dat seama ca mai are si alte persoane in jurul sau si ca este, prin urmare, serios", a explicat Hell.

In ciuda vestii bune, cercetatorul de origine romana nu s-a lasat distras: "Am citit paragraful pe care am vrut sa il citesc pana la capat si apoi am sunat-o pe sotia mea si pe cei dragi", a adaugat acesta.

Stefan Hell este director la Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizica din Gottingen, unde conduce departamentul de NanoBiofotonica. Este, de asemenea, seful departamentului de Nanoscopie Optica al Centrului German de Cercetare a Cancerului din Heidelberg, profesor onorific la Facultatea de Fizica a Universitatii din Gottingen si profesor la Facultatea de Fizica a Universitatii din Haidelberg.

Hell a fost premiat impreuna cu americanii Eric Betzig si William Moerner pentru dezvoltarea unor noi tehnici de observare in timp real a proceselor moleculare cu ajutorul microscopului optic.

Omul de stiinta a spus ca s-a intalnit cu un anume scepticism referitor la cercetarea sa: "Oamenii credeau ca acea bariera este acolo din 1873 si ca rezolutia (unui microscop) este ceea ce este si dorinta de a schimba acest lucru e o nebunie, deloc realista"

"Dar, fizica a vazut atatea schimbari in secolul 20. Intotdeauna mi-a placut sa pun la indoiala lucruri si opinii bine stabilite"