Cel mai mare accelerator de particule din lume, LHC al Organizatiei Europene pentru Cercetari Nucleare (CERN), a inceput miercuri o noua faza de experiente inedite cu o energie aproape dubla, iar oamenii de stiinta spera sa deschida usa spre o "noua fizica", scrie AFP.

Acceleratorul de particule LHCFoto: CERN

La ora locala 10,40 (08,40 GMT), LHC (Large Hadron Collider) a furnizat primele coliziuni de protoni la energia record de 13 TeV (teraelectronvolti), dupa doi ani de mentenanta si reparatii.

Aceasta energie este aproape dubla in raport cu cea din timpul primei perioade de exploatare a LHC care a durat trei ani si a permis confirmarea, in 2012, a existentei bosonului lui Higgs, considerat piatra unghiulara a structurii fundamentale a materiei.

"Acum, experientele pot reincepe", a declarat directorul general al CERN, Rolf Heuer, avertizand insa ca nu trebuie asteptate rezultate in urmatoarele luni.

"Prima exploatare a LHC (...) care a culminat cu aceasta descoperire majora in iulie 2012 nu a fost decat inceputul calatoriei. Acum a venit timpul noii fizici! Primele date incep sa curga. Sa vedem ce ne dezvaluie despre modul in care functioneaza Universul nostru", a spus el.

In urmatoarele saptamani, oamenii de stiinta vor incepe sa colecteze date. Pana la un miliard de coliziuni se produc in fiecare secunda, generand avalanse de particule in detectoare.

Pentru cercatatori, Sezonul 2 al LHC ar trebui sa deschida perspective spre teritorii neexplorate ale fizicii.

Aflat la circa o suta de metri sub pamant, lungul inel al LHC gazduieste patru "experiente" - respectiv patru detectoare care analizeaza coliziunile.

Atlas si CMS sunt detectoare polivalente, concepute pentru a explora o gama intreaga de fenomene fizice, mergand de la bosonul lui Higgs la materia neagra. Experienta Alice este specializata in studiul plasmei quark-gluon, o stare a materiei despre care expertii cred ca ar fi existat la cateva momente dupa Big Bang. Detectorul LHCb incearca sa inteleaga diferentele intre materie si antimaterie analizand o serie de quarci.