Un nou avans realizat de marele accelerator de particule al CERN aduce o lovitura puternica "supersimetriei", o teorie a fizicii particulelor destinata sa umple lacunele Modelului Standard, potrivit unui studiu publicat luni in revista Nature Physics si citat de AFP.

Pentru prima oara, cercetatorii organizatiei europene pentru cercetateri nucleare (CERN) au observat mecanismul extrem de rar de transformare a unui quarc "charm" in quarc "up". Aceasta transformare, posibila gratie LHC, s-a produs exact asa cum prezice Modelul Standard.

Quarcii (in numar de sase - up, down, charm, top, strange si bottom) figureaza printre caramizile elementare ale materiei. Acestia formeaza protonii si neutronii, care la randul lor formeaza atomii.

Tentative precedente de transformare a quarcilor charm au dat rezultate contradictorii, parand sa necesite o teorie complementara, precum cea a supersimetriei (SUSY).

Modelul Standard, elaborat la inceputul anilor 1970, integreaza cunostintele actuale despre particule si fortele fundamentale. Dar el nu explica existenta materiei negre sau a energiei intunecate, care formeaza impreuna 95% din Univers. Acest model nu permite nici intelegerea graviatiei sau a teoriei generale a relativitatii, enuntata de Einstein.

Pentru a umple aceste lacune, fizicienii au dezvoltat supersimetria. Aceasta teorie pleaca de la postulatul ca fiecare particula din Modelul Standard are o particula partenera, supersimetrica.

Dar niciun semn de supersimetrie nu a fost pana acum perceput de LHC, cel mai mare accelerator de particule din lume.

Iar rezultatele obtinute sunt "perfect compatibile cu Modelul Standard si anuleaza necesitatea unei teorii alternative", explica Guy Wilkinson, care a condus acest experiment.

Guy Wilkinson precizeaza insa ca este prea devreme sa ingropam supersimetria. "Este foarte dificil de ucis supersimetria, este un monstru cu mai multe capete!". Dar "daca nimic nu este observat in urmatorii doi ani, teoria se va afla intr-o pozitie dificila. Numarul adevaratilor credinciosi va scadea", explica el.