China vrea sa construiasca cel mai mare accelerator de particule din lume intre 2020 si 2025, a anuntat joi presa chineza. Instalatia ar urma sa le permita oamenilor de stiinta sa afle mai multe informatii despre cum functioneaza Universul, informeaza AFP.

Acceleratorul de particule va mai ramane inactiv cateva luniFoto: CERN

"Planul conceptual final va fi terminat pana la sfarsitul lui 2016", a dat asigurari Wang Yifang, directorul Institutului chinez pentru Fizica Energiilor Inalte - care tine de Academia Chineza de Stiinte -, pentru cotidianul China Daily.

Daca acceleratorul chinez va vedea lumina zilei, va fi de cel putin 2 ori mai mare decat principalul accelerator actual, construit de CERN (Organizatia europeana pentru cercetare nucleara) de o parte si de cealalta a granitei franco-elvetiene: LHC - Large Hadron Collider.

Acceleratorul CERN a confirmat in 2012 existenta bosonului Higgs, particula elementara considerata piatra de temelie a structurii fundamentale a materiei.

Bosonul Higgs se afla in centrul proiectului chinez, acceleratorul Beijingului propunandu-si sa produca, la o scara fara precedent, milioane de astfel de particule, mult mai mult decat cele cateva sute generate de acceleratorul european, lung de 27 de km, fata de cei "50 pana la 100 km" cat ar urma sa aiba omologul sau chinez.

"LHC genereaza bosoni Higgs odata cu multe alte particule", arata Wang Yifang. "(Viitoarea noastra instalatie) creeaza un mediu extrem de pur, care produce numai bosoni Higgs".

Accelerator chinez ar putea genera de sapte ori mai multa energie decat cel al CERN, care de curand aproape ca si-a dublat puterea.

Acesta si-a "atins limitele in ceea ce priveste nivelul de energie", a declarat Wang Yifang. "Pare imposibil sa cresti brusc energia in acceleratorul actual."

In timp ce masurile de austeritate au determinat numeroase tari dezvoltatesa faca reduceri bugetare care afecteaza proiectele de cercetare fara aplicatii concrete, China investeste masiv in cercetarea fundamentala, dar si in cea aplicata, dorind sa devine un lider mondial in stiinte, de la biologie la cosmologie.

Proiectul a inceput sa fie luat in considerare in 2013, la scurt timp dupa descoperirea bosonului Higgs, potrivit unei prezentari facute de Wang Yifang la Geneva.

Wang Yifang a indicat Qinhuangdao, un oras port din nord-estul Chinei si punctul de plecare al Marelui Zid, ca o zona ideala pentru amplasarea acceleratorului.

"Este o inatalatie pentru lume si (creata) de catre lume: nu o instalatie chineza", a adaugat el, subliniind participarea oameniilor de stiinta straini la proiect.