Copiii din familiile religioase sunt mai putin altruisti si mai indreptati catre pedepse decat copiii din familii non-religioase, conform unui studiu citat de The Guardian.

Cercetatori de la sapte universitati au studiat copii crestini, musulmani si cei non-religiosi pentru a testa relatia dintre religie si moralitate. Acestia considera ca religia este o influenta negativa asupra altruismului copiilor.

"Per total, descoperirile noastre contrazic credinta generala si opinia populara ca acesti copii din familii religioase sunt mai altruisti si mai amabili cu ceilalti", au declarat autorii studiului "Asocierea Negativa dintre Credinta si Altruismul Copiilor in Jurul Lumii", publicat saptamana aceasta in Current Biology.

"In general, se pune sub semnul intrebarii ideea ca religia este vitala pentru dezvoltarea morala, sprijinind ideea ca secularizarea discursului moral nu va reduce bunatatea oamenilor - de fapt, va avea un efect contrar", potrivit sursei citate.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 1.200 de copii, cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani, din SUA, Canada, China, Iordania, Turcia si Africa de Sud, 24% dintre ei fiind crestini, 43% musulmani si 27,6% non-religiosi.

Numarul evreilor, budistilor, hindusilor si al agnosticilor a fost prea mic pentru a fi statistic validat.

Copiii au fost rugati sa isi aleaga abtibilde si apoi li s-a spus ca nu sunt suficiente pentru toata lumea, pentru a vedea daca le vor imparti. De asemenea, le-au fost prezentate video-uri cu copii ce se impingeau si loveau pentru a le urmari reactiile.

Rezultatele arata in mod solid ca "acesti copii din familiile ce se identifica ca fiind crestine sau islamiste sunt mai putini altruisti decat cei din familiile non-religioase".

Studiul sustine ca "religiozitatea afecteaza tendintele punitive ale copiilor". De asemenea, copiii din familii religioase "par in mod frecvent sa fie inclinati sa judece actiunile celorlalti".

Copiii musulmani cer pedepse mai severe decat cei din familii crestine sau non-religioase.

In acelasi timp, raportul arata ca parintii religiosi isi considera copiii mai "empatici si mai sensibili la nevoile celor din jur".

"Desi este general acceptat ca religia contureaza judecata morala si comportamentul pro-social, relatia dintre moralitate si religie este una discutabila", se mai arata in raport.

Conform Centrului de Cercetare Pew, ce examineaza atitudinea asupra practicarii credintei, marea majoritate a populatiei considera ca este necesar sa credem in Dumnezeu pentru a fi o persoana morala. In SUA, 53% dintre adulti spun ca a crede in Dumnezeu este necesar pentru moralitate, o cifra ce creste la 7 din 10 adulti in Orientul Mijlociu si la trei sferturi dintre adulti in sase tari din Africa ce au fost analizate de Pew.