Geometria sofisticata - ramura a matematicii care se ocupa cu studiul formelor - a fost folosita cu cel putin 1.400 de ani mai devreme decat se credea anterior, sugereaza un nou studiu. Cercetarile arata ca babilonienii antici au folosit calcule geometrice pentru a urmari traiectoria planetei Jupiter noaptea, pe cer. Originile geometriei fusesera urmarite, anterior, pana in secolul 14. Noul studiu a fost publicat in Science, anunta BBC.

Autorul studiului este Mathieu Ossendrijver, profesor la Universitatea Humboldt din Berlin, care spune ca "Nu ma asteptam la asta. Este absolut fundamental pentru fizica si pentru toate ramurile stiintei sa foloseasca aceasta metoda."

Babilonienii, civilizatie aparuta in jurul anului 1.800 inainte de Hristos, au trait pe teritoriul actual al Siriei si Irakului.

Tablitele de lut gravate cu scrierea cuneiforma au demonstrat ca babilonienii aveau cunostinte avansate in domeniul astronomiei.

Cercetarile recente arata insa ca babilonienii au folosit cu mult mai devreme decat se credea si calculele matematice.

Anterior, se credea ca geometria complexa a fost pentru prima data utilizata in cercetari la Oxford si Paris, in timpurile medievale.