Cand sute de fizicieni s-au adunat saptamana aceasta in La Thuile, un vechi oras minier din inima Alpilor italieni, o scurta si simpla intrebare plutea in aerul rece si proaspat: “este adevarat?”, scrie The Guardian.

Acceleratorul de particule LHCFoto: CERN

Sursa fascinatiei lor si a surescitarii era lumina. Nu cea a soarelui ci a luminii din inauntrul acceleratorului de particule (LHC) de langa Geneva. Acesta a detectat mai multi fotoni decat era asteptat in timpul ciocnirii de particule.

Micile clipiri de lumina ar putea constitui prima intrezarire urmatoarei mari descoperiri. Sau ar putea sa nu insemne nimic.

LHC cauta semnele unei noi fizici prin ciocnirea de particule si studierea ramasitelor in detectoare gigantice. Este o lume in care domneste ciudatenia cuantica si rateurile aleatoare in datele primite sunt o sacaiala zilnica.

Dar daca ultimele modificari de date au baze solide vom intra intr-o noua era a fizicii si intr-o lume de particule si forte necunoscute pana acum.

Speculatiile se inmultesc

Unii fizicieni suspecteaza ca scurtele impulsuri ar putea fi ale unui “var” mai greu al bosonului Higgs, partigula generatoare de masa pe care LHC a descoperit-o in 2012.

De asemenea, ar putea insemna ca insusi bosonul Higgs este constituit din alte particule mai mici.

Altii se intreaba daca nu ar fi vorba despre graviton, o particula ce transmite gravitatia. Asta ar fi cu adevarat remarcabil: pana acum, gravitatia nu a putut fi impacata cu teoriile altor particule si forte.

“Daca se dovedeste a fi adevarat, este de gradul zece pe scara Richter a fizicii particulelor. Emotiometrul oricui este dat peste cap”, spune John Ellis, profesor de fizica la King’s College London si fost sef al departamentului teoretic de la CERN.

“As vrea sa persiste, dar am vazut atat de multe efecte aparand si disparand ca trebuie sa spun ca in sufletul meu nu sunt foarte optimist. Ar fi o descoperire atat de fantastica daca ar fi adevarata, tocmai pentru ca este neasteptata si pentru ca ar fi va varful icebergului pentru o noua forma de materie”, a spus Ellis.

Primele indicii ale contrariantelor clipiri au aparut in decembrie, cand cercetatorii de la principalele doua detectoare de la LHC, Atlas si CMS, au dezvaluit ca au observat cresteri in datele obtinute.

Acestea au aratat ca la coliziunile de protoni din imensele detectoare s-au produs usor mai multi fotoni de inalta energie, sau particule de lumina, decat pot justifica teoriile actuale.

In mod normal, asemenea cresteri abia sunt bagate in seama, multe apar si dispar fara a mai fi consemnate.

Dar ceea ce i-a facut pe toti fizicienii sa ridice spranceana este ca doua echipe, lucrand independent, in competitie, si in detectoare complet diferite, au consemnat cresteri in acelasi fel: energiile extra-fotonilor s-au potrivit.

Ambele au dat indicii catre existenta unei noi particule, de 15 ori mai masiva decat un atom de fier.