Ar fi nevoie de 10 miliarde de ani pentru ca o fiinta umana sa o poata citi: cea mai lunga demonstratie matematica realizata vreodata pentru a rezolva o problema a fost prezentata vineri in Franta, anunta Centrul National de Cercetari Stiintifice (CNRS), citat de AFP.

"Bicoloratura tripletelor pitagoreice" este o problema care chinuie cercetatorii in matematica de 35 de ani. Vineri dimineata, la conferinta internationala "SAT 2016" organizata la Bordeaux, trei programatori americano-britanici au reusit in sfarsit sa ofere un raspuns, gratie unui algoritm de conceptie franceza si a unui supercalculator american.

Rezultatul? O demonstratie care are un volum echivalent cu "toate textele digitizate detinute de biblioteca americana a congresului", 200 de teraocteti, respectiv 200.000 de miliarde de octeti, precizeaza CNRS. Precedentul record, datand din 2014, era de 13 miliarde de octeti.

Enuntul pare simplu: "Este posibil sa colorezi fiecare intreg pozitiv (1, 2, 3, 4, 5...) in rosu si albastru astfel incat in nicio tripleta de intregi a, b si c care satisface teorema lui Pitagora a2+b2=c2 sa fie toate numerele de aceeasi culoare?". Altfel spus, pentru tripleta 3, 4 si 5, daca 3 si 5 sunt albastre, atunci 4 trebuie sa fie rosu, etc.

"La aceasta enigma", raspunsul este nu, este posibil sa colorezi intregii doar pana la 7.824, dar nu si dincolo de acest numar, a explicat Laurent Simon, de la Laboratorul de cercetari in informatica din Bordeaux (Labri, Universite de Bordeaux/CNRS). Un raspuns dincolo de capacitatile umane, deoarece exista "10 la puterea 2.300 de modalitati de a colora aceste numere pana la 7.825!", precizeaza cercetatorul, care s-a aflat la originea algoritmului care a permis acest nou record.

Pentru a ajunge la acest rezultat, Marijn Heule (Universitatea din Texas, Austin), Oliver Kullmann (Universitatea din Swansea) si Victor Marek (Universitatea Kentucky, Lexington), au folosit diverse tehnici pentru a reduce posibilitatile la 1.000 de miliarde, tratandu-le ulterior pe "pachete".

A fost nevoie ulterior de doua zile de lucru pe supercalculatorul Stampede al Universitatii din Texas pentru a le trece in revista si a oferi aceasta demonstratie care lipsea de 35 de ani.