Cercetătorii Arthur Ashkin, Gerard Mourou și Donna Strickland au câștigat marți premiul Nobel pentru Fizică, ei fiind răsplătiți pentru progresele aduse în domeniul laserelor folosite în chirurgie și în studiile științifice, transmite Reuters.

Donna StricklandFoto: University of Waterloo

Americanul Ashkin de la Bell Laboratories din Statele Unite a câștigat jumătate din premiu, iar francezul Mourou (care are și cetățenie SUA) și canadianca Strickland cealaltă jumătate.

Strickland, de la Universitatea Waterloo din Canada, a devenit abia a treia femeie care câștigă un premiu Nobel pentru fizică. Predecesoarele ei au fost Marie Curie (1903) și către Maria Goeppert-Mayer (1963).

”Invențiile care sunt omagiate anul acesta au revoluționat fizica laserelor”, a spus Academia Suedeză de Științe la acordarea premiului în valoare totală de 1 milion de dolari.

Ashkin a inventat ”pensetele” optice care pot apuca particule, atomi, virusuri și alte celule vii, iar Mourou și Strikland au creat, separat, cele mai scurte și cele mai puternice pulsații laser de până acum. Acestea au devenit standard în domeniul laserelor de înaltă intensitate, folosite, de exemplu, în milioane de operații de ochi anual.