Reprezentanți ai Biroului Internațional de Măsuri și Greutăți din peste 50 de ţări, reuniţi la Versailles, au aprobat, vineri, în unanimitate redefinirea kilogramului, scrie The Guardian.

Kilogramul a fost "recantarit"Foto: https://physics.nist.gov/

Kilogramul Prototype Internațional, sau Le Grand K, care a reprezentat, încă din 1889, etalonul unităţii de măsură pentru masă, a fost înlocuit. Noua unitate internaţională de măsură a masei, care va intra în vigoare la data de 20 mai, va fi definită pe baza calculelor cu ajutorul constantei lui Planck, o constantă fundamentală care exprimă, în fizica cuantică, relaţia dintre energie şi frecvenţa unor particule precum fotonii. "

„Votul a trecut prin unanimitate. A fost foarte emoționant ", a spus Stephan Schlamminger, fizician al Institutului Național de Standarde și Tehnologie din SUA, care a lucrat la redefinirea kilogramului de ani de zile.

Împreună cu kilogramul, alte trei unități de bază vor fi redefinite ca urmare a votului: unitățile de curent electric (amperi), temperatură (kelvin) și cantitatea de substanță (molul).