Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare, mai cunoscută sub acronimul CERN, va lansa un nou experiment pentru căutarea particulelor asociate cu materia neagră, precum fotonii negri, scrie AFP.

Experimentul FASERFoto: CERN

Într-un comunicat, organizația, care dispune în subsolul său de cel mai mare accelerator de particule din lume (LHC), a precizat că a fost aprobată un nou experiment care va viza "particulele ușoare care interacționează slab".

Unele dintre ele vor fi asociate cu materia neagră, un tip de materie care, nereacționând la forța electromagnetică, nu poate emite lumină, ceea ce face dificilă detectarea ei.

La 100 de metri sub pământ, LHC - un imens inel situat sub teritoriul francez și elvețian - a demarat experimentele de coliziune a particulelor în 2010. În interiorul tunelului cu o circumferință de 27 km, pachete de protoni călătoresc la viteze apropiate de cea a luminii și intră în coliziune în patru puncte de interacțiune.

Aceste coliziuni dau naștere la noi particule, pe care fizicienii din întreaga lume le analizează ulterior pentru a aprofunda cunoștințele legate de natură și cu speranța de a descoperi noi particule și noi fenomene fizice.

Cum cele patru detectoare principale ale LHC nu pot detecta "particule ușoare care interacționează slab și care ar putea fi produse în paralel cu linia fascicolului" de protoni, CERN a decis să instaleze un nou detector, denumit Faser, însărcinat cu căutarea particulelor ipotetice, în special fotonii negri, precum și neutralino, asociate cu materia neagră.

În condițiile în care traiectoria protonilor din fascicule va fi curbată de magneții LHC, "particulele ușoare care interacționează foarte slab", pe care CERN speră să le descopere, "își vor continua linia dreaptă, iar produsele lor de dezintegrare vor putea fi atunci detectate de Faser".

Experimentul va fi instalat în cursul actualei perioade de întrerupere a LHC și va fi pregătit să primească date în a treia perioadă de exploatare a acceleratorului, între 2021 și 2023.

Dacă vor descoperi particulele pe care le caută, oamenii de știință speră să poată ridica o parte din vălul care acoperă misterioasa materie neagră, masa lipsă care reprezintă circa 27% din univers și ține împreună galaxiile, deși este invizibilă și detectabilă doar prin efectele gravitației.

În 2012, experimentele CERN au permis confirmarea existenței bosonului lui de Higgs, considerat piatra unghiulară a structurii fundamentale a materiei.