Cercetătorii de la Universitatea Tehnică Federală din Zürich au elaborat un algoritm care poate prezice cu acuratețe poziția obiectelor și oamenilor dispăruți în mări și oceane, relatează Les Echos.

OceanFoto: Flickr

Găsirea rapidă a acestora este crucială întrucât șansele de a salva persoanele dispărute scad după șase ore de căutări.

Cercetătorii elvețieni au folosit imagini din satelit pentru a studia curenții oceanici și au descoperit că obiectele care plutesc tind să se grupeze în locuri foarte precise în forma unor curbe pe care aceștia le-au denumit „Profiluri de Atracție Tranzitorii”.

Analiza curenților oceanici arată că „aceste curbe sunt invizibile ochiului liber dar pot fi identificate și urmărite folosind datele pe care le avem privind mișcarea curenților oceanici de suprafață și cu ajutorul formulelor matematice elaborate de către echipa universității”, afirmă Profesorul George Haller, unul din autorii studiului.

Algoritmul acestora a fost testat cu succes pe Coasta de Est a Statelor Unite cu ajutorul Gărzii de Coastă și a Institutului de Tehnologie din Massachusetts pentru a găsi manechine aruncate în apă.

„Sperăm că într-o zi această metodă va face parte din arsenalul gărzilor de coastă de pretutindeni”, afirmă profesorul Haller.