Un imens puzzle a început marți în sudul Franței, prin lansarea asamblării reactorului proiectului Iter, un program internațional care vizează producerea de energie plecând de la fuziunea nucleară, reacția care alimentează soarele, scrie AFP.

IterFoto: Captura YouTube

"Cu fuziunea, sectorul nuclear poate fi o promisiune a viitorului" oferindu-ne "o energie nepoluantă, fără carbon, sigură și practic fără deșeuri", a afirmat președintele Emmanuel Macron, într-o înregistrare video difuzată la ceremonia organizată la uzina ITER, în Saint-Paul-lès-Durance (Bouches-du-Rhône).

Comentând acest proiect internațional lansat de un tratat din 2006 și care reunește 35 de țări, respectiv întreaga Uniune Europeană (cu Marea Britanie), Elveția, China, Rusia, India, Japonia, Coreea de Sud și Statele Unite președintele sud-coreean Moon Jae-In a salutat într-un mesaj video "cel mai mare proiect științific din istoria umanității" și acest "vis împărtășit de a crea o energie curată și sigură până în 2050".

Fuziunea hidrogenului ar putea înlocui și energia nucleară: dacă fisiunea atomului produce deșeuri radioactive timp de zeci de mii de ani, fuziunea hidrogenului nu generează deșeuri, a subliniat Bernard Bigot, directorul general al Iter (International Thermonuclear Experimental Reactor).

Fuziunea va produce și ea deșeuri radioactive "dar de o activitate mult mai mică decât într-o centrală nucleară", a explicat Igor Le Bars, expert la Institutul de radioprotecție și siguranță nucleară (IRSN).

Un alt avantaj: combustibilii necesari acestei fuziuni, extrași din apă și litiu, sunt disponibili și potrivit lui Bigot, la nivelul "de a asigura un parc de reactoare milioane de ani, un gram de combustibil producând aceeași energie ca opt tone de petrol".

În ultimele luni, mai multe componente ale acestui reactor experimental denumit "Tokamak" - cu înălțimea unui imobil de patru etaje și cântărind mai multe sute de tone - au fost trimise în Franța din India, China, Japonia, Coreea de Sud sau Italia.

Iar scara de mărime este amețitoare: cel mai puternic magnet al ITER, cel care va iniția curentul electric în cadrul plasmei, ar putea ridica singur un portavion.

150 de milioane de grade

Acum, rămâne de asamblat acest puzzle tridimensional, o muncă care ar trebui definitivată în 2024 de cele 2.300 de persoane care lucrează aici.

Imensul reactor ar trebui să permită reproducerea fuziunii hidrogenului care se produce în mod natural în stele: concret, această fuziunea va fi obținută aducând la o temperatură de 150 de milioane de grade un amestec de doi izotopi de hirdogen transformați în stare de plasmă.

ITER ar putea produce prima plasmă la sfârșitul lui 2025 sau la începutul lui 2026 iar reactorul va atinge puterea maximă în 2035.

Reactor experimental, ITERnu va produce energie electrică. Va trebui așteptat anul 2060, în cel mai bun caz, pentru a avea prima racordare la rețeaua electrică a unui reactor derivat din ITER.

În zona de riscuri, potențialele consecințe ale unei dispersări de tritiu (unul dintre cei doi izotopi de hidrogen) în mediu, aceste vor fi "mult mai reduse decât la un reactor nuclear", potrivit IRSN, care a studiat diverse scenarii (cutremur, incendiu ...). "Chiar și pentru accidentele cele mai grave nu va fi nevoie să fie evacuată populația", potrivit lui Le Bars.

Acest "soare artificial" stârnește însă criticile recurente ale ecologiștilor, care văd în proiect "un miraj științific fără nicio garanție a unui rezultate" și "o groapă financiară", după cum a reacționat Greenpeace.

Proiectul are deja cinci ani de întârziere iar bugetul inițial s-a triplat, la aproape 20 de miliarde de euro în prezent.