Laserul de la Măgurele: A fost tras primul puls laser de 10 PW

de I.B.     HotNews.ro
Miercuri, 19 august 2020, 23:06 Science - Stiinte fundamentale


Laserul de la Magurele camera experimente
Foto: Hotnews
Miercuri a fost tras primul puls laser de 10 PW prin sistemul de transport de la ELI-NP în timpul unui test de anduranta. În timpul unei ore au fost trase 10 pulsuri de 3PW, 10 pulsuri de 7 PW, 3 pulsuri de 8 PW și 10 pulsuri de 10 PW, anunță cercetătorul Ioan Dancuș pe pagina sa de Facebook.

Experimentul este prezentat și pe pagina ELI-NP.

Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel, a lăudat performanța ELI-NP subliniind că România este la vârful cercetării acum.HotNews a atras atenția pe 21 iulie în articolul ”Laserul de la Măgurele, trei dezamăgiri. Prima dezamăgire: laserul nu vindecă cancerul, nu poate trata deșeurile radioactive și nu a existat până acum vreun puls de 10 PW” că la ELI-NP nu s-a tras cu puls de 10 PW, fapt confirmat de postarea de azi.

Redăm fragmentul în cauză:

Enumerăm pe puncte ce am aflat discutând cu diferiți cercetători:

Mai întâi, laserul de la Măgurele nu a dat un puls de 10 petawați, cum pare că susține comunicatul ELI-NP.

Exprimarea ”a atins” e voit ambiguă, așa încât fiecare înțelege ce vrea, după posibiltăți. N-avea cum să ”tragă” într-o țintă cu un puls de 10 petawați, pentru că unele echipamente abia se instalează. Sistemul de transport fascicul nu e gata, trebuie instalate camera de reacție, tinta, detectorii și oglinzile de focalizare, pentru pulsul de 10 PW. Testele care s-au realizat până acum s-au făcut pentru o putere de 0.1 PW, deci de 100 de ori mai mica decat cea anuntata; nu s-a mers mai departe pentru ca este foarte probabil ca oglinda să fie distrusă de un puls cu putere mai mare.

Oglinda costa cam un milion de euro, si fabricarea unei oglinzi noi necesită un timp de circa un an - un an și jumătate, aflăm de la un cercetător ELI-NP, care nu a dorit să îi dăm numele (în partea a treia a articolului vom explica și frica cercetătorilor de a apărea in mass-media). Asta înseamnă că laserul, ca atare, este funcțional în sensul că el poate produce fascicul. Iar, când Nicolae Zamfir spune: “rezultatele testelor de săptămâna trecută confirmă atingerea acestei puteri” de 10 PW, ceea ce vrea să spună, în realitate, e că laserul poate, are capacitatea, in principiu, de a atinge o asemenea putere, nu că a și atins-o printr-un puls de 10 PW ”tras” efectiv.

Oricum, meritul pentru că laserul funcționează aparține în cea mai mare parte francezilor de la firma THALES, care a livrat laserul și l-a făcut funcțional, nu e o mândrie românească. Dar, e și meritul românilor care l-au montat pe platforma de la Măgurele.

E de neînțeles de ce acestă supralicitare, mai ales că e foarte probabil ca un puls cu acestă putere să fie atins, în câteva luni. Faptul ca testele arătau ca laserul poate da un puls de 10 petawați era oricum o realizare majoră, care putea să fie comunicată ca atare. În comunicatul inițial de pe site-ul ELI-NP se vorbea explicit de puls, dar el a fost înlocuit cu unul în care cuvântul a fost scos. A rămas însă în formulările de pe site-ul THALES.

Cei foarte interesați de subiect pot accesa articolul următor:”10 PetaWatt Laser System for Extreme Light Physics”

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4361 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  Nu cred ca a fost tras acest puls de 10 PW! (Miercuri, 19 august 2020, 23:23)

  Argon [utilizator]

  Nicolae Zamfir a fost revocat din funcția de director al ELI-NP pe 14 August 2020 iar azi 19 August, la nici o săptămână, Laserul de la Măgurele a generat primul puls de 10 PW. Ce minune a făcut noua conducere de a pus în funcțiune dispozitivul asa repede?!!

  N.R. Nicolae Zamfir a fost demis din fruntea IFIN-HH, nu de la ELI-NP

  (Când am văzut titlul vostru am început sa rad imediat pentru ca sugerează ca altceva a fost tras dar nu pot folosi aici cuvântul.)

  Ar trebui declanșată o ancheta penala serioasa la Măgurele pentru a clarifica ce se întâmplă de fapt la acest centru de cercetare, ca lucruri curate nu se petrec acolo.

  Citat:
  "Miercuri a fost tras primul puls laser de 10 PW prin sistemul de transport de la ELI-NP în timpul unui test de anduranta. În timpul unei ore au fost trase 10 pulsuri de 3PW, 10 pulsuri de 7 PW, 3 pulsuri de 8 PW și 10 pulsuri de 10 PW, anunță cercetătorul Ioan Dancuș pe pagina sa de Facebook."


  • +4 (4 voturi)    
   Deci Zamfir a rămas director al ELI-NP?! (Joi, 20 august 2020, 2:04)

   Argon [utilizator] i-a raspuns lui Argon

   Am găsit un articol din Noiembrie 2019 în care Nicolae Zamfir este citat ca director al IFIN-HH și al proiectului ELI-NP.

   Deci pe 14 August 2019 l-au demis din funcția de șef al IFIN-HH dar a rămas director la ELI-NP?! 

   N.R. Da. Proiectul ELI-NP nu este inca independent si tine de IFIN-HH. Ar trebui sa devina independent candva. Domnul Zamfir a fost director la IFIN cu un salariu de 13.500 de lei pe luna si conducea si proiectul ELI-NP cu un salariu de... nu stim ca nu vrea sa-l faca public :)

   Citat:
   "ELI-NP IS NOW READY TO WELCOME WORLD SCIENTISTS!
   11/27/2019
   ...
   "The success of the HPLS (High Power Laser system) implementation is the result of an excellent collaboration between ELI-NP and Thales started in 2013", Professor Nicolae Victor Zamfir, Director of IFIN-HH and of the ELI-NP project. "

   https://www.thalesgroup.com/en/worldwide-market-specific-solutions/lasers/news/eli-np-now-ready-welcome-world-scientists-0
  • 0 (2 voturi)    
   minciuni?! (Joi, 20 august 2020, 7:56)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui Argon

   Pai "cadenta" laserului este de 1 puls pe min (cf site). Deci intr-o ora ar fi trebuit sa traga 60 de pulsuri. Da cum cu ce a masurat uita sa spuna dl Dancus , cercetator care va sa zica, pe FB. Explicatiile sunt de "Urzica".
 • 0 (6 voturi)    
  10+ (Miercuri, 19 august 2020, 23:27)

  gradrian [utilizator]

  Jos palaria pentru astfel de stiri!
 • -5 (5 voturi)    
  What!?!? (Joi, 20 august 2020, 3:17)

  Criogenia [utilizator]

  Asta este tipic romaneasca...

  Ce naduf si frenezie era acun 2 saptamani pe tema demiterii unui director...ce spume pe unii pe aici veniti cu "analfabetismul institutional" in guri...
 • 0 (0 voturi)    
  praf in ochi (Joi, 20 august 2020, 16:32)

  Constantin45 [utilizator]

  Praf in ochi pentru a lua ochii de la evenimentele produse la institut.
 • +1 (1 vot)    
  un puls in fiecare an? (Joi, 20 august 2020, 16:36)

  outside_the_wall [utilizator]

  Anul trecut era aceesi stire. A mai dat un ouls, ca sa il revigoreze e director? https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/premiera-mondiala-laserul-de-la-magurele-a-atins-10-petawatts-cea-mai-mare-putere-din-lume-1097083


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by