Premiul Nobel pentru fizică 2020 a fost atribuit britanicului Roger Penrose, germanului Reinhard Genzel și americancei Andrea Ghez, trei pionieri în studiile privind găurile negre, anunță AFP.

Premiul Nobel pentru fizica 2020Foto: Nobel Foundation

Penrose (89 de ani) a câștigat premiul pentru faptul că a descoperit că "formarea unei găuri negre este o predicție solidă a teoriei relativității generale", în timp ce Genzel (68 de ani) și Ghez (55 de ani) au fost recompensați pentru "descoperirea unui obiect supermasiv în centrul galaxiei noastre", a explicat juriul Nobel, anunțând acest premiu la Stockholm.

Andrea Ghez devine a patra femeie care câștigă un premiu Nobel pentru Fizică, cel mai „masculin” dintre cele șase premii scandinave.

Laureatul britanic primește jumătate din premiul de circa un milion de euro, în timp ce ceilalți doi fizicieni vor împărți a doua jumătate.

Găurile negre supermasive sunt o enigmă pentru astrofizică iar formarea lor este în centrul studiilor astrofizicii moderne. Cercetătorii cred că acestea devorează, cu o viteză enormă, gazele emise de galaxiile foarte dense care le înconjoară.

Cum sunt invizibile, ele nu pot fi observate decât prin fenomenele pe care le provoacă în mediul apropiat. O primă imagine revoluționară a fost dezvăluită în aprilie 2019.