Sari direct la conținut

„Dragă, am micșorat copiii”?: Cercetătorii olandezi au creat cea mai mică barcă din lume

HotNews.ro
Barca microscopica, Foto: Universitatea Leiden
Barca microscopica, Foto: Universitatea Leiden

Oamenii de știință au creat cea mai mică barcă din lume cu o dimensiune de doar 30 de micrometri lungime, atât de mică încât ar putea naviga pe un fir de păr uman, relatează CNN.

Folosind un microscop electronic și o imprimantă 3D de înaltă rezoluție, o echipă de la Universitatea Leiden, Olanda, au conceput și construit nava ca parte a unui proiect de cercetare privind potențiale vehicule care ar putea călători în corpul uman, de exemplu pentru a administra tratamente medicale.

Nava este o copie minusculă a unei bărci „Benchy”, un model folosit adesea pentru a testa eficiența imprimantelor 3D.

„Am îndreptat laserul în interiorul unei picături”, a relatat Daniela Kraft, o fiziciană de la universitatea olandeză, explicând că „scriem structura pe care o dorim dacă mișcăm laserul prin picătură”.

„De exemplu, dacă îl mutăm în spirală, scriem o spirală”, a adăugat aceasta.

Barca a fost doar una din numeroasele structuri create de oamenii de știință care fac cercetări asupra micro-înotătorilor: particule mici care se pot deplasa prin fluide și pot fi urmărite de un microscop.

Micro-înotătorii biologici sunt microorganisme care se propulsează singure, ca de exemplu bacteriile, algele și spermatozoizii.

Cercetătorii au făcut studiul pentru a înțelege cum anumite forme ale unor micro-înotători artificiali autopropulsați afectează mișcarea și tracțiunea acestora și pentru a înțelege mai bine comportamentul bacteriilor.

Experții au reușit să creeze obiecte care măsoară doar 4 micrometri, adică 0.001 mm.

„Sperăm să descoperim care ar fi un design bun pentru crearea unui mic vehicul de livrare a medicamentelor – dacă ai o particulă micuță care merge într-o anumită parte a corpului pentru a livra medicamente, atunci trebuie să se propulseze singură și ar trebui să se confrunte cu mediul din corpul tău, care este foarte complex”, a declarat Kraft pentru CNN.

„Încercăm să răspundem la întrebarea: care ar fi un design bun? Care ar fi cea mai bună formă pentru a se putea deplasa și fi eficientă?”, afirmă fiziciana.

Kraft a relatat că forma de spirală are potențial.

„Când se mișcă înainte, adesea are nevoie să se rotească iar asta ajută cu, de exemplu, accelerarea vitezei. Dacă te gândești la aplicații, dacă vrei o mașinărie minusculă care să se ducă undeva, ar putea fi mai util să ai o formă de spirală pentru că înoată mai rapid”, a declarat cercetătoarea olandeză.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
yo • 2010-04-21 17:45:38
... faci plecaciune la urs , manci mai ieftin, ai coloana mai rigida, poc cu avionu' de pamant....
4 9
mircea • 2010-04-21 17:59:55
Dupa alegerile prezidentiale din Ucraina,era de asteptat sa fie o apropiere fata de Rusia.Ramane ca R.Moldova sa valorifice fereastra deschisa spre libertate.Va fi greu cu filorusii,dar asa cum spuneau liderii lor,trebuie aratat populatiei avantajele integrarii europene si atunci vor reusi.Romania ar putea sa-i ajute cu multe,dar sunt si destule voci contra,asa ca mai bine sa fie lasati sa-si descurce singuri problemele cu un sprijin discret si constant.Trebuie schimbat trendul masmedia din Moldova.
0 9
outside_the_wall • 2010-04-21 18:23:59
Adio UE pina in 2042...
0 11
dumioxi • 2010-04-24 00:17:33
Sunt roman, cetățean al Ucrainei și locuiesc la Cernăuți. Ești slab informat. Înainte de alegeri ție și se spunea precum că ucrainenii se doresc în UE. În realitate, marea lor majoritate se identifică ca ruși și își doresc cu vehemență unirea cu Rusia. Crede-mă că așa este. M-am născut aici în Ucraina, am crescut și am învățat aici în Ucraina la Cernăuți, locuiesc tot aici la Cernăuți și cunosc situația mult mai bine, comparativ cu tine care te informez doar de la BBC, CNN și filialele acestora de la TVR1 și PRO TV. Cu părere de rău pentru noi romanii din Ucraina, însă anume aceasta este realitatea.
0 0
outside_the_wall • 2010-04-24 21:57:17
Sint informat, dupa cum citesc si eu in presa: http://www.hotnews.ro/stiri-international-6813680-iulia-timosenko-spune-duce-ucraina-urmatorii-cinci-ani.htm Respest parerea ta, mai ales daca traiesti acolo. Cu integrarea, ma refeream la ce promitea Timoshenko inainte de alegeri, nu la vointa poporului ucrainean, Asa sint unii politicieni, inainte de alegeri promit tot felul de bazaconii, apoi dupa ce ajung la putere, isi vind tara.
0 0
Ion • 2010-04-21 18:49:17
Totul abia incepe. Vin anii 2012-2015, ani de criza si conflicte, cand Ucraina de est se va uni cu Rusia de vest, dar cred ca si Rusia pe la 2020 se va destrama. Tot ce este dupa Ural se va separa de Mosova. Datorita acestor crize si R.Moldova se va elibera total de sub jugul rusesc.
3 3
T+C • 2010-04-21 22:21:33
Vise.
0 4
dumioxi • 2010-04-24 00:19:18
Mai mare prostie n-am auzit și nici n-am citit vre-o dată.
0 0
nelu • 2010-04-21 19:11:09
e bine ca isi fac planuri pentru 2017 si dupa; insa eu as astepta sa treaca 2012 si pe urma mai vedem ce si cum.
2 2
tudor • 2010-04-21 21:15:34
Fac schimb de relicve: Antonov contra o gramada de fier vechi. Deh, slavii mereu nostalgici... Propun ca Romania sa livreze Ucrainei pt. fiecare km patrat din Bucovina de Nord si Chilia plus Cahul un nr. suficient de spoitori intreprinzatori. Astfel in 2042 tara va fi reintregita, depopulata este drept, iar ucrainenii nu vor trebui sa cheltuie sume astronomice cu reciclarea epavelor.
1 0
INTERVIURILE HotNews.ro