Un manuscris rar de 54 de pagini scris împreună de Albert Einstein și inginerul Michele Besso, un apropiat al său, în care cei doi pun bazele faimoasei teorii a relativității generale va fi scoasă la licitație marți la Paris, relatează Live Science.

Pagini ale manuscrisului lui Einstein scos la licitatieFoto: christies.com

Casa de licitații Christie's, care organizează vânzarea, estimează că documentul va fi adjudecat pentru o sumă aflată între 2,4 milioane și 3,5 milioane de dolari, ceea ce l-ar face cel mai scump obiect scris de Einstein vândut vreodată.

„Acesta este fără niciun dubiu cel mai valoros manuscris al lui Einstein scos vreodată la licitație”, afirmă reprezentanții Christie's într-un comunicat remis presei.

Documentul este atât de special datorită subiectului pe care îl tratează.

Scris între iunie 1913 și începutul lui 2014, manuscrisul reprezintă tentativa lui Einstein și Besso de a explica un mister cosmic: de ce orbita planetei Mercur are o deviație extrem de mică față de cea prezisă cu ajutorul legilor gravitației formulate de Isaac Newton.

Cei doi au încercat să rezolve problema, una care i-a frământat pe oamenii de știință de mai bine de un secol, cu ajutorul formulelor care în cele din urmă aveau să stea la baza teoriei relativității formulate de Einstein.

Colaborarea dintre Einstein și Michele Besso

Potrivit Christie's, 26 din paginile manuscrisului sunt scrise de mână de Einstein, 24 de Besso și 3 pagini împreună de cei doi.

Mai mult, frecventele notițe făcute pe marginile paginilor arată comentariile făcute de cei doi oameni de șțiință asupra ideilor celuilalt și, într-un caz notabil, Einstein comentează asupra proprii sale munci:

„Stimmt!”, a scris faimosul fizician la un moment dat, ceea ce în limba germană înseamnă „funcționează!”.

Însă cei doi nu au reușit în cele din urmă să explice discrepanța din orbita lui Mercur în manuscript, ea urmând a fi explicată ulterior cu ajutorul teoriilor relativității formulate de Einstein.

Manuscrisul este de asemenea unul excepțional din cauza rarității sale. Einstein rareori păstra manuscrise ale propriilor sale scrieri și corespondențe.

Besso pe de cealaltă parte a păstrat majoritatea muncii sale alături de Einstein pentru posteritate. Mulțumită acestuia, acest manuscris este doar unul din cele două care au supraviețuit ce arată munca de la baza formulării relativității generale.

În mai luna mai a acestui an o scrisoare a lui Einstein în care acesta a notat faimoasa sa formulă E=mc2 a fost vândută la o licitație pentru 1,2 milioane de dolari.