A fi sau a nu fi? Pentru bosonul lui Higgs, insesizabila particula pe care fizicienii incearca sa o decteze de cateva decenii, aceasta intrebare, aflata in centrul teoriei materiei, va fi transata pana la sfarsitul anului 2012, a declarat luni seful CERN, Rolf Heuer, citat de AFP.

La LHC, puternicul accelerator de particule al CERN, amplasat in apropiere de Geneva, fizicienii incearca sa descopere, prin intermediul coliziunilor, semne care sa anunte existenta bosonului, veriga lipsa care ar permite validarea "Modelului standard", teoria structurii fundamentale a materiei elaborata in urma cu aproape 40 de ani.

"Stim totul despre bosonul lui Higgs, in afara de faptul daca exista", a spus Heuer, care a prezentat luni, intr-o conferinta de presa, cele mai recente rezultate ale LHC, lansat, ca si Fermilab din Chicago, intr-o cursa pentru detectarea faimosului boson.

"In timpul a doua experiente, au existat fluctuatii intrigante", posibile semne ale unei viitoare descoperiri, a rezumat Heuer, care a evocat o "perioada excitanta" pentru fizicienii reuniti intr-un congres la Grenoble. Dar "trebuie sa fim foarte prudenti", a subliniat el.

Numarul coliziunilor s-a multiplicat de 20 de ori fata de anut trecut, a adaugat directorul general al CERN, care a mentionat ca LHC se afla inca la inceput.

"Intrebarea shakespeariana"

Acest accelerator de fascicule de protoni care circula in sens opus intr-un inel de 27 de km a fost repornit in 2009, dupa o problema tehnica ce a aparut imediat dupa inaugurarea sa, in toamna lui 2008.

Pana la finele lui 2012, numarul coliziunilor se va multiplica de inca zece ori, oferind o putere suficienta din punct de vedere statistic pentru o descoperire.

"Pentru boson, intrebarea shakespeariana, a fi sau a nu fi, ar putea fi transata pana la finele anului viitor, a spus seful CERN.

"Daca gasim bosonul lui Higgs, Modelul standard va fi complet. Daca nu il gasim, Modelul standard va avea o problema", dar si in acest caz va fi vorba despre "descoperiri".

Fizicianul britanic Peter Higgs a postulat in 1964 existenta bosonului care ii poarta numele si care ofera masa celorlalte particule. El ar impiedica miscarea acestora, ca si cum aceste particule ar fi prinse in campul sau.

Absenta bosonului lui Higgs ar constitui "o mare gaura" in teorie, care va trebui umpluta, o sarcina care va reveni LHC, o masina capabila sa conduca fizicienii "intr-un teritoriu necunoscut", potrivit lui Heuer.

Fizicienii se asteapta sa depaseasca cadrul Modelului standard, care ar putea totusi sa ramana valabil ca o "aproximare" pentru energiile joase. Astfel, a afirmat Heuer, fizica lui Newton continua sa se aplice la viteze reduse, in timp ce relativitatea lui Eintein este indispensabila pentru marile viteze.

Materie neagra, energie neagra, antimaterie, noi particule "suprasimetrice" ... numeroase enigme raman de rezolvat pentru fizicieni in cautarea bosonului lui Higgs.

Soarele, stelele, planetele, galaxiile, materia vizibil detectabila nu reprezinta decat 4 - 5% din univers. Materia neagra si energia intunecata, de natura necunoscuta, formeaza restul.

Din ce este formata aceasta materie neagra? Fizicienii cauta ipoteticii constituenti in spatiu, gratie spectometrului magnetic Alpha 2 (AMS), fixat din mai pe statia spatiala internationala, sau in laboratoare subterane, cum este cel din Modane, in Franta.