Un botanist olandez a descoperit prima orhidee care infloreste noaptea, in timpul unei expeditii in New Britain, o insula de langa Papua Noua Guinee, despre care expertii spun ca este singura orhidee, din cele 25.000 de specii cunoscute, care înfloreşte nocturn, relateaza BBC. Motivul care a determinat planta să adopte un astfel de comportament rămâne insa un mister.

Descoperirea a fost publicata in revista Botanical Journal of the Linnean Society.

"A fost foarte neasteptat pentru ca sunt atat de multe specii de orhidee si nu exista niciuna care sa infloreasca numai noaptea ", a declarat co-autorul Andre Schuiteman, cercetator sef si expert in orhidee la Royal Botanical Gardens. "A fost remarcabil sa gasim una, dupa atatia ani de cercetare".

Orhideea a fost gasita de Ed de Vogel, in timpul unei calatorii in padurea tropicala Iowland de pe insula din sud-estul Asiei. Comportamentul sau nocturn a fost descoperit insa abia cand a fost adusa in Olanda.

De Vogel a dus planta acasa pentru a incerca sa inteleaga de ce bobocii par sa se ofileasca atunci cand ajung la marimea la care, in mod normal, se produc flori de circa 2 cm.

Spre suprinderea sa, a observat ca florile se deschid la cateva ore dupa apusul soarelui si raman asa cateva ore dupa rasarit.

Orhideea face parte din genul Bulbophyllum, cel mai mare grup din familia orhideelor - circa 2.000 de specii.

Desi exista mai multe specii care atrag insecte pe timp de noapte care polenizeaza, B. nocturnum este prima specie care face acest lucru exclusiv pe timp de noapte. Nu se stie de ce a dezvoltat planta acest comportament.

"Credem ca speciile similare sunt polenizate de insecte mici care confunda floarea cu fungi. Este probabil vorba de o specie de musculite cu activitate nocturna", a spus De Vogel.

Mai multe explicatii referitoare la comportamentul orhideei vor putea fi obtinute dupa mai multe cercetari.