De ce Napoleon nu avea nevoie decat de 4 ore de somn? Cercetatorii europeni au identificat o gena implicata in reglarea somnului, aratand insa ca durata sa este influentata de asemenea de alti factori individuali si de mediu, relateaza AFP.

Potrivit cercetatorilor, al caror studiu a fost publicat recent de revista specializata Molecular Psychiatry, aceasta gena denumita ABCC9 explica aproximativ 5% din variatia in durata somnului.

Echipa condusa de specialistii in cronobiologie (stiinta care studiaza caracteristicile temporale ale fenomenelor biologice, conform dexonline.ro) Till Roenneberg si Karla Allebrandt de la universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen a efectuat un studiu asupra a 4.000 de persoane din sapte tari europene.

Analiza comportamentelor legate de somn (prin intermediul unui chestionar) si caracteristicile genetice au aratat ca indivizii cu o variatie comuna a genei ABCC9 dorm in general o perioada "semnificativ mai scurta" decat indivizii care prezinta cealalta versiune a genei.

"Nu este primul studiu care pune in evidenta implicarea genelor in reglarea somnului, dar forta sa este ca pune in evidenta aceasta gena la o populatie mare si confirma rolul sau la drosofila (musculita de otet)", a explicat pentru AFP cronobiologul francez Claude Gronfier (Inserm, Lyon).

Echipa profesorului Roenneberg, in colaborare cu cercetatori ai universitatii din Leicester (Marea Britanie), a aratat ca gena ABCC9 afecteaza de asemenea si perioada de somn nocturn a musculitei de otet.

Aceasta gena a fost legata in trecut de diabet si de patologiile cardiace.

"Astfel, aparent, relatiile dintre durata somnului si tulburarile metabolismului se pot explica partial printr-un mecanism molecular comun", a declarat dr Allebrandt.

Celalalt aspect relevat de studiu, spune dr Gronfier, este rolul jucat de mediu asupra duratei somnului.

El arata astfel influenta cronotipului (o persoana care se culca devreme sau o persoana care se culca tarziu), respectiv faptul ca variatia genei ABCC9 este mai importanta la oamenii care se culca tarziu.

Cercetatorii au observat ca aceste consecinte ale variatiei genetice sunt mai importante la persoanele care sufera o amplitudine mai puternica a duratei zilei, in functie de anotimpuri.

"Vedem aici combinatia, sinergia dintre mediu si genetica, care conduce la o alterare a somnului", subliniaza Gronfier.

Omul de stiinta precizeaza ca rezultatele studiului "intaresc mesajul ca o durata de somn suficienta, cu o buna igiena a somnului, este capitala pentru pentru o functionare psihologica adaptata si pentru evitarea aparitiei tulburarilor serioase".