Oameni de stiinta britanici cerceteaza felul in care reactioneaza animalele atunci cand sunt gadilate pentru a afla cum a evoluat râsul, relateaza BBC. Cercetatorii au experimentat pe maimute, soareci si alte animale pentru a vedea daca si animalele "d" atunci cand sunt gadilate, la fel ca oamenii.

Phil Ridges intra in cusca gorilei Emmie, in varsta de 19 ani, despre care spune ca poate fi "cam rece", dar daca are o stare potrivita nu rateaza un chicotit atunci cand este gadilata. De altfel, gorilele se gadila si intre ele.

Reactia gorilei la gadilat a intrigat-o pe cercetatoarea Marina Davila-Ross de la Universitatea din Portsmouth, pentru ca seamana foarte bine cu râsul oamenilor: "Maimutele par a se purta in acelasi mod in care se poarta oamenii si copiii atunci cand sunt gadilati".

Intr-un studiu din 2009, ea a afirmat ca "putem spune ca râsul dateaza din urma cu 30 pana la 60 milioane de ani".

Insa se pare ca râsul nu este numai al oamenilor si maimutelor.

In urma cu cativa ani, un medic veterinar a experimentat gadilatul pe soareci si a descoperit ca rozatoarele emit un sunet ascutit atunci cand sunt gadilate. Intr-o lucrare, cercetatorii au afirmat ca acest lucru demonstreaza existenta unei forme primare de râs.

Davila-Ross a cautat apoi pe YouTube si a descoperit ca tot felul de animale - bufnite, caini, suricate, pinguini, camile sau delfini - reactioneaza prin zgomote puternice atunci cand sunt gadilate.

Cercetatorii nu descriu insa aceste zgomote drept râs, ci "vocalizari pozitive" sau exprimari ale bucuriei.

Citeste intreg materialul pe BBC News.