Barbatul si cromozomul Y au in continuare un viitor frumos, este concluzia unui studiu publicat miercuri si care contrazice teoriile care prezic disparitia progresiva a cromozomului care determina sexul masculin, scrie AFP.

Cromozomul Y, fragila piesa a genomului a carei marime s-a redus considerabil de 300 de milioane de ani, risca sa dispara, sustin adeptii teoriei potrivit careia acest cromozom este recesiv.

De zeci de ani, "nu mai puteam sa vorbesc in fata unui auditoriu fara sa ma intreb despre subiectul cromozomului Y pe cale de disparitie", spune David Page, de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), a carui echipa contrazice aceasta teza, in revista stiintifica britanica Nature.

Acest studiu "respinge pur si simplu ideea unei disparitii a cromozomului Y", sustine profesorul Page, intr-un comunicat al Institutului Whitehead de cercetari biomedicale al MIT.

Dupa ce o perioada "a pierdut gene intr-un ritm incredibil de rapid", cromozomul Y s-a stabilizat de 25 de milioane de ani, explica David Page si colegii sai.

Ei au facut aceste constatari comparand cromozomul Y al omului cu cel al maimutei Rhesus Macaque, care au avut un stramos comun. Aceasta maimuta a evoluat in ultimii 25 de milioane de ani pe o cale diferita de cea a stramosilor omului.

Compararea arata ca acest cromozom Y al maimutei, care a fost segmentat pentru realizarea studiului, nu a pierdut nici o singura gena de 25 de milioane de ani.

In aceasta perioada, cromozomul Y al barbatului nu a pierdut decat o gena ancestrala: un segment care corespunde la doar 3% din totalitatea cromozomului.

Cercetatorii au concluzionat ca Y a ramas virtual intact de 25 de milioane de ani, un semn de stabilitate, dupa ce a pierdut sute de gene inainte.

Cromozomii X si Y care determina sexul (doi cromozomi X pentru femeie, un cuplu X Y pentru barbat) ar fi aparut acum 300 de milioane de ani, in cursul evolutiei.

La anumite specii, precum reptilele, sexul depinde de temperatura de incubatie a oualor si nu de cromozomi specifici.

Inainte de a separa, cromozomii X si Y ar fi putut sa-si schimbe genele intr-un proces de "recombinare".

Izolat acum, cromozomul Y, care nu mai beneficiaza de acest mix genetic, a conservat doar 19 gene din cele 600 pe care le impartea altadata cu cromozomul X ancestral.

Aceasta degenerescenta a cromozomului Y s-a derulat in cinci etape importante, ultima datand de acum 30 de milioane de ani.