Cel mai mic mamut din lume a trait in Creta, in urma cu cateva sute de milioane de ani, avea o inaltime de doar 1,13 metri la greaban si o greutate de circa 310 kg, potrivit unui studiu publicat miercuri si citat de AFP.

"Daca ar fi sa-l reconstituim, as spune ca era ca un pui de elefant, doar ca mai indesat, cu membre mai puternice iar la varsta adulta avea coltii curbati", a explicat Victoria Herridge, paleontolog la Muzeul de istorie naturala din Londra si autor al studiului.

"Imaginea cea mai apropiata ar fi cea a unui pui de elefant asiatic", a adaugat ea.

"Nanismul insular" este un fenomen binecunoscut de biologi. Fara indoiala, pentru a rezista unui mediu restrans, cu resurse limitate, speciile marilor mamifere prinse pe insule au tendinta, de-a lungul evolutiei, sa dezvolte o talie mai redusa. Invers, micile mamifere au tendinta sa-si mareasca talia, in timp.

Exemple de elefanti preistorici (Paleoloxodon) pitici sunt binecunoscute pe insule din Mediterana, precum Sicilia si Malta.

O fosila gasita in 1907 de oamenii de stiinta britanici in nordul Cretei a fost mult timp atribuita familiei elefantilor.

Pentru a incerca sa lamureasca polemica legata de genealogia complicata a acestor pitici cretani, Victoria Herridge si colegii sai au efectuat o comparatie anatomica a dintilor si osemintelor acestei mini-mastodont cu cele ale altor elefanti si mamuti pitici cunoscuti pana in prezent.

Concluzia sa a fost ca specimenul din Creta este un mamut si ar trebui sa poarte numele stiintific Mammuthus creticus.

Talia sa redusa, de doar 1,13 m la greaban, il face "cel mai mic mamut" din lume, spun cercetatorii britanici, in studiul publicat de revista Proceedings of the Royal Society B.