Oseminte gasite sub podeaua unei biserici bulgare in 2010 ar putea apartine lui Ioan Botezatorul, potrivit unei noi datari cu carbon 14 efectuata de cercetatori ai Universitatii Oxford, relateaza AFP.

Falanga analizata la Oxford a fost datata din secolul I, ceea ce corespunde epocii in care predicatorul, care l-a botezat pe Iisus, ar fi trait, potrivit diferitelor texte religioase, afirma universitatea, intr-un comunicat.

Recunoscandu-si surpriza starnita de constatarea acestei varste avansate a osemintelor, oamenii de stiinta subliniaza totusi ca aceasta datare nu este suficienta pentru a autentifica relicva ca apartinand lui Ioan Botezatorul.

Descoperirea a fost facuta in 2010 de arheologi care efectuau sapaturi sub o biserica antica aflata pe insula bulgara Sveti Ivan, care inseamna in traducere Sfantul Ioan.

Din pamantul situat in apropiere de altar, ei au extras un mic sarcofag din marmura in care se aflau ramasite umane - o falanga, un dinte si partea din fata a unui craniu - precum si trei oase de animale.

Thomas Higham si Christopher Ramsey au incercat sa dateze aceste oase umane dar numai unul dintre ale, falanga, continea suficient colagen pentru a permite o buna datare cu carbon 14.

"Am fost surprinsi ca datarea a adus o varsta atat de avansata. Am crezut ca osul era mai recent, poate din secolul al III-lea sau al IV-lea. Si totusi, rezultatele sunt intr-adevar coerente pentru o persoana care a trait in primul secol", precizeaza Thomas Higham.

"Daca este vorba de Ioan Botezatorul sau nu, este o intrebare la care nu putem raspunde si probabil ca nu vom putea niciodata", a subliniat el.

Alti cercetatori, de la Universitatea din Copenhaga, au reconstituit la randul lor o parte a genomului celor trei oase. Secventele ADN obtinute arata ca apartin unui singur individ, probabil de sex masculin, purtator al genelor caracteristice Orientului Apropiat, regiunea de origine a lui Ioan Botezatorul.

Alaturi de sarcofag, arheologii bulgari au descoperit o cutie mica din tuf, o roca vulcanica, care purta o iscriptie in greaca veche ce-l mentiona explicit pe Sfantul Ioan Botezatorul si ziua sa de sarbatoare.

Textul mentiona intre altele ajutorul lui Dumnezeu pentru "servitorul nostru Thomas", care ar fi fost insarcinat cu aducerea acestor relicve pe insula bulgara.

Analiza acestei cutii a aratat ca, cel mai probabil, este originara din Cappadocia, o regiune a Turciei.

Cercetatorii bulgari apreciaza ca aceste oseminte au ajuns pe insula via Antiohia, un oras turcesc unde mana dreapta a Sfantului Ioan a fost conservata pana in secolul X.