Un baiat de 11 ani a descoperit un mamut de un interes stiintific exceptional in timp ce se plimba cu fratele sau pe malul raului Ienisei, in nordul Rusiei, a declarat vineri, pentru AFP, un om de stiinta specializat in studierea acestui pachiderm disparut in urma cu mii de ani.

Descoperirea, anuntata in aceasta saptamana, a avut loc in august, in apropierea golfului Ienisei, la malul oceanului Arctic, in peninsula Taimyr, unde mamiferul a ramas conservat in permafrost, a explicat Alexei Tihonov, directorul muzeului zoologic din Sankt Petersburg.

"Un baiat de 11 ani, Jenia (Evgheni, n.r.) Salinder se plimba cu fratele sau pe malul Ieniseiului. El a simtit un miros dezagreabil si a vazut (...) picioarele mamutului", a povestit Tihonov.

"Era un loc descoperit, unde furtunile au erodat albia fluviului si au scos la lumina mamutul", a spus acesta.

"Jenia i-a spus tatalui sau, care l-a anuntat imediat pe directorul statiei polare, care a chemat oamenii de stiinta", a continuat Alexei Tihonov.

Acestia au descoperit un mamut aflat la cinci metri deasupra nivelului marii.

Mamutul descoperit era tanar, in varsta de 15-16 ani, si ar fi masurat doi metri inaltime si trei lungime, in viata. Acesta a trait in urma cu circa 30.000 de ani.

"Partea stanga a putrezit, dar cea dreapta si-a pastrat pielea. Organele abdomenului sunt complet descompuse, dar organul sau sexual de un metru lungime este intact", a adaugat Alexei Tihonov.

Un singur fildes a fost gasit, de 1,5 metri lungime, in greutate de 9 kg.

"Scheletul este practic intreg, ar putea fi chiar inima intreaga in cutia toracica. Cred ca pute vorbi de mamutul secolului", a continuat acesta, apreciind ca valoarea sa nu este depasita, pentru un specimen adult, decat de un precedent care urca in 1901.

Cum a murit? Tihonov crede ca tanarul mamut ar fi putut suferi din cauza pierderii unuia dintre colti.

"La 15 ani, mamutii intra in perioada reproductiva, stapana turmei ii alunga. Este varsta cea mai dificila, cu mult stres si o mortalitate importanta la aceasta varsta - in orice caz, asa e la elefanti", a explicat el.

Deocamdata, mamutul a fost conservat: "Ne-am gandit sa-l aducem pe mare, dar au inceput furtunile, si gratie Nornickel (gigantul rus al nichelului, implantat in Arctica) l-am incarcat intr-un elicopter si l-am adus la Dudinka. Aici, se afla intr-un depozit sapat in solul inghetat, unde sunt conservate carcasele de ren si pestele. Dupa aceea, avem intentia sa-l ducem la Sankt Petersburg sau la Moscova, pentru a-l studia", a mai spus acesta.

Mamutul a primit numele Jenia, unul dintre cei 7 copii ai unei familii autohtone de nomazi.

"Sunt oameni ai tundrei, vanatori si pescari care traiesc in colibe (un fel de iurte), au o viata dificila. Mama lui a murit la nasterea unui frate de-al lui in urma cu putin timp. Speram sa primeasca o recompensa", a adaugat Tihonov.