Utilizarea zilnica de complexe de vitamine nu reduce riscul de accident cardiovascular si mortalitatea care rezulta din acesta in randul barbatilor de peste 60 de ani, potrivit unui amplu studiu publicat luni in Statele Unite si citat de AFP.

Autorii acestui studiu, publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA), a urmarit 14.641 de barbati, cu o varsta medie de 64 de ani la inceputul studiului (1998) si care au fost ulterior urmariti timp de 11,2 ani.

Jumatate dintre participanti - alesi la intamplare - au luat polivitamine (in special A,B,C,D,E) si cealalta jumatate un produs placebo, explica acesti cercetatori, al caror studiu este cel mai extins efectuat vreodata pentru a masura efectele vitaminelor in ceea ce priveste preventia maladiilor cronice.

In timpul perioadei in care au fost urmariti, 2.757 (respectiv 18,8%) au murit in urma unui accident cardiovascular sau al unui atac cerebral, dintre care 1.345 in grupa care lua vitamine si 1.412 la cei care luau produsul placebo.

Apreciind ca numarul mai mic de decese in randul subiectilor care luau vitamine nu este statistic semnificativ, autorii studiului de la facultatea de medicina a universitatii Harvard au concluzionat ca polivitaminele nu au nicio contributie asupra mortalitatii cardiovasculare sau cauzate de o congestie cerebrala.

Acesti cercetatori nu au constatat nici diferente notabile in randul barbatilor care luau complexe de vitamine in ceea ce priveste nivelul de afectiuni cardiace sau angine pectorale.

Intr-un editorial publicat in JAMA, doctorul Eva Lonn, de la Universitatea McMaster din Ontario, in Canada, scrie ca "date solide din multiple teste clinice confirma clar ca bolile cardiovasculare nu pot fi prevenite sau tratate cu ajutorul vitaminelor".

"In ciuda acestui rezultat, un mare numar de persoane cu riscuri de boli cardiovasculare continua sa fumeze, sa aiba o proasta igiena alimentara, sa fie sedentare si persista sa ia vitamine si alte complexe in speranta de a evita un infarct sau un atac cerebral", avertizeaza ea.

Falsa speranta hranita de vitamine reprezinta, spune acest medic, principalul pericol pentru o veritabila preventie a riscului cardiovascular.

"Aceste boli pot fi in mare parte evitate cu un regim alimentar sanatos, cu exercitii fizice regulate si nefumand...", subliniaza dr. Lonn.