Persoanele care nu sunt afiliate la nicio religie formeaza al treilea cel mai numeros grup din lume, dupa cel al crestinilor si cel al musulmanilor, depasindu-l pe cel al hindusilor, potrivit unui studiu dezvoltat cu ajutorul informatiilor colectate in 2010, relateaza Reuters.

Cercetarea, realizata de Pew Forum on Religion and Public Life, a aratat ca cea mai raspandita religie este crestinismul, prezent in toate regiunile lumii, in timp ce hinduismul este cel mai putin raspandit, 94% dintre adepti concentrandu-se intr-o singura tara - India.

Per total, 84% dintre locuitorii lumii, estimati la 6,9 miliarde, se identifica cu o religie, potrivit studiului. Cei "neafiliati" se refera la cei care nu se identifica cu o religie, de la atei la agnostici la cei cu credinte spirituale ce nu au legatura cu o religie "oficiala".

"Multi dintre cei neafiliati religios au de fapt o anumite credinta spirituala sau religioasa. Credinta in Dumnezeu sau o putere superioara este impartasita de 7% dintre adultii neafiliati, 30% dintre francezii neafiliati si 68% dintre adultii neafiliati din SUA", se arata in studiu.

Numarul exact al populatiilor religioase este imposibil de stabilit si estimat. Acest studiu pare a fi cel mai amplu de pana acum.

Musulmanii au varsta mediana cea mai scazuta - 23 de ani, comparativ cu 28 de ani, varsta mediana a tuturor credinciosilor. Varsta mediana indica punctul in care jumatate din populatia respectiva se afla sub acea varsta si jumatate deasupra.

"Musulmanii se vor dezvolta ca raspandire in lume si o parte importanta in acest proces este structura bazata pe tineri", potrivit specialistului in demografie Conrad Hackett.

Spre comparatie, iudaismul, care are 14 milioane de adepti - 0,2% din populatia lumii, cu varsta mediana de 36 de ani, deci sanse mici sa se dezvolte. Varsta mediana a crestinismului este 30, iar a hinduismului 26. Cei neafiliati au varsta mediana 34.

Crestinii sunt cei mai raspanditi - 2,2 miliarde, sau 31,5% din populatia lumii.

Pe locul doi se afla musulmanii - 1,6 miliarde, sau 23% din populatie, iar pe locul trei cei neafiliati - 1,1 miliarde, sau aproape 16% din populatie. Japonia este singura tara din lume unde cei "fara religie" sunt majoritari, reprezentand 57% din populatie.