Oamenii de stiinta japonezi au reusit sa recreeze o specie de somon transformand celulele reproductive ale pastravului. Noua tehnologie ar putea ajuta la protejarea speciilor pe peste pe care de disparitie, spun ei.

"Aceasta metoda este completa si putem recrea spermatozoizi, oua si specia intreaga de somon in orice moment", a declarat Goro Yoshizaki profesor la Universitatea de Stiinte si Tehnologie maritima din Tokyo.

Metoda consta in inghetarea testiculelor somonului Yamame, un peste de apa dulce, inainte de extragerea celulelor germinale si implantarea acestora intr-un pastrav curcubeu, denumit si pastrav american.

Aceste celule, numite spermatogonii primitive se combina cu cele ale pastravului pentru a genera spermatozoizi si ovule pe deplin functionale. Astfel se produce un somon Yamame perfect sanatos, a explicat cercetatorul.

Tehnologia a fost aplicata si pentru pestele glob sau fugu, considerat o delicatesa in Japonia. El are o substanta otravitoare care trebuie curatata inainte de a fi consumat. Un kilogram din aceasta carne preparata costa 3.000 de euro.