Studii recente sugereaza ca atletii care utilizeaza steroizi chiar si pentru o scurta perioada de timp beneficiaza de acest avantaj in intreaga lor cariera, scrie BBC News.

Experimente realizate pe soareci au demonstrat ca o scurta expunere la testosteron permite recuperarea musculara rapida pe restul vietii.

Oamenii de stiinta care au realizat acest studiu, publicat in Journal of Physiology, cred ca daca un efect similar se constata la oameni ar trebui interzisa cariera sportiva pentru atletii care se dopeaza.

Cercetatori norvegieni aratasera anterior ca exista o "memorie a muschilor". Acest lucru sugereaza ca daca oamenii fac sport cand sunt mici muschii lor cresc mai usor daca sunt lucrati ulterior in cursul vietii.

Aceeasi echipa de cercetatori a analizat acum impactul unei scurte expuneri la testosteron asupra soarecilor.

Astfel, s-a constatat ca, la trei luni dupa retragerea substantei, muschii lor au crescut cu 30% dupa sase zile de exercitii. Un grup de control a aratat o crestere de doar 6% in aceeasi perioada de timp.

Profesorul Kristian Gundersen, de la Universitatea din Oslo, a explicat ca steroizii maresc sensibil numarul de nuclee in fibrele musculare.

Aceste nuclee sunt esentiale pentru a creste forta muschilor atunci cand oamenii fac exercitii fizice iar studiul asupra soarecilor sugereaza ca aceste nuclee castigate in plus in perioada utilizarii testosteronului raman in organism o perioada lunga de timp.

Prof. Gundersen crede ca acest lucru este valabil si pentru oameni.

In ciuda credintei incetatenite ca persoanele care utilizeaza steroizi isi pierd avantajele in momentul in care renunta la aceste produse, studiul norvegian sugereaza ca si o scurta expunere la testosteron poate avea efecte pe termen foarte lung.

In opinia acestuia, efectul ar putea dura pana la zece ani, dar profesorul a precizat ca nu detine date stiintifice in acest sens.

Aceste nu este de acord nici cu propunerea Agentiei mondiale anti-doping (Wada) de a majora pedeapsa pentru sportivii dopati de la doi la patru ani.

"In stiinta, daca trisezi este exclus pe viata, si parerea mea personala este ca ar trebui sa fie la fel si pentru atleti", afirma Kristian Gundersen. "Este un tratament dur dar daca intr-adevar trisezi cred ca e rezonabil".

Echipa sa a beneficiat de un grant de la Wada pentru a continua studiile asupra oamenilor.

Aceste studii vin dupa unele similare derulate in Suedia in ultimii patru ani. Cercetatorii au descoperit ca halterofilii care au renuntat la steroizi detin un avantaj fata de alti sportivi 'curati' timp de ani de zile.

Astfel, cercetatorii au descoperit ca halterofilii care au luat in trecut steroizi au un numar comparabil de nuclee in cvadricepsi similar cu atletii care urmeaza un antrenament de inalta intensitate.