Expertii trag un semnal de alarma fata de definitia extinsa a hiperactivitatii si a tulburarilor de deficit de atentie la copii, care risca sa conduca la un supra-diagnostic si un supratratament potential periculoase, potrivit unui articol publicat in revista medicala British Medical Journal (BMJ), preluata de AFP.

Avertizarea vine in contextul in care numarul de pacienti tratati pentru aceste patologii a crescut foarte puternic in ultimii ani in majoritatea tarilor occidentale.

Potrivit autorilor articolului, numarul s-a dublat la copii si a crescut de patru ori la adolescenti in Marea Britanie intre 2003 si 2008 si a crescut cu 73% in Australia intre 2000 si 2011. De asemenea, s-a dublat in Olanda intre 2003 si 2007 si a crescut in mod continuu in Statele Unite intre 1996 si 2008, in special la adolescentii cu varste cuprinse intre 13 si 18 ani.

Principalul tratament este metilfenidatul (Ritaline, Concerta, Quasym...), un medicament apropiat de amfetamine ale carui "beneficii pe termen lung raman putin cunoscute", subliniaza autorii studiului.

Aceasta poate avea, in schimb, un efect toxic asupra ficatului si poate cauza ganduri sinucigase si anorexie iar pe termen scurt intarzieri de crestere la pubertate.

Cu toate acestea, putini pacienti sufera de un deficit de atentie cu hiperactivitate (ADHD) "sever" - mai putin de 14% in Statele Unite -, majoritatea fiind afectati de un ADHD "usor sau moderat", dar definitia a evoluat in ultimii ani pentru a include din ce in ce mai multe cazuri.

"Aceste preocupari sunt preocupante deoarece majoreaza riscurile de a confunda cazurile de ADHD cu procesele de dezvoltare normale, precum agitatia sau lipsa de concentrare generate de pubertate", arata autorii, printre care se afla si cercetatorul australian Rae Thomas.

In Statele Unite, aproape un baiat din cinci si 11% dintre copii cu varsta scolara sufera de ADHD, potrivit statisticilor federale publicate in aprilie de New York Times. In 2010, 87% copii diagnosticati au fost tratati cu mericamente precum Ritaline sau Adderall, un medicament de tip amfetamina.

Denuntat de criticii Ritaline, riscul de dependenta a fost demonstrat la sobolani de un studiu publicat marti de revista stiintifica Nature Communications.

Autorii studiului au aratat ca administrarea de metilfenidat la rozatoare provoaca o crestere a dopaminei, un neurotransmitator direct implicat in comportamentele de dependenta. Alte studii trebuie insa efectuate pentru a valida aceste rezultate si asupra oamenilor, recunosc cercetatorii.