Robespierre, figura controversata a Revolutiei franceze, a carui fata era marcata de cicatricele variolei, a suferit, fara indoiala, de sarcoidoza difuza, potrivit unui diagnostic retrospectiv propus de medicul legist Philippe Charlier, informeaza AFP.

Maximilien de Robespierre (reconstructie faciala) Foto: Agerpres/AP

Aceasta boala ar explica "oboseala permanenta, astenia de care suferea Robespierre si care a fost in ultimele luni de viata in pragul epuizarii", a declarat doctorul Charlier, specialist in enigme istorice, pentru AFP.

In ceea ce priveste cauzele mortii celui numit "incoruptibilul" care a instaurat "Marea Teroare", nu exista nicio urma de indoiala: dupa ce si-a trimis la esafod numerosi concetateni, a fost el insusi ghilotinat pe 28 iulie 1794, la varsta de 36 de ani.

Doctorul Charlier de la laboratorul de antropologie medicala si medico-legala al Universitatii Versailles Saint-Quentin, s-a straduit sa reconstituie fisa medicala a lui Maximilien de Robespierre.

Specialistul a recurs la marturii ale contemporanilor revolutionarului francez si la examinarea "minutioasa" a doua masti mortuare.

Una dintre masti a servit drept baza a reconstituirii faciale in 3 D, realizate de Philippe Froesch de la Visual Forensic din Barcelona, coautor, alaturi de Philippe Charlier, al unui studiu publicat vineri in revista medicala britanica The Lancet. Masca din ipsos ar fi fost modelata de Marie Grosholtz, care a ajuns celebra sub numele de Madame Tussaud.

Potrivit lui Phillipe Charlier, Robespierre "prezinta aproape toate semnele unei sarcoidoze difuze: o afectiune oftalmologica, alta cutanata, uneori la nivelul picioarelor si al fetei, precum si o afectiune a mucoaselor respiratorii".

Sarcoidoza, cunoscuta si ca boala Besnier-Boeck-Schaumann, este o maladie cu cauze necunoscute ce poate afecta mai multe organe. Se caracterizeaza prin formarea de noduli (granuloame).

Medicului personal al lui Robsepierre i-ar fi fost imposibil sa diagnosticheze boala. Maladia a fost descrisa pentru prima data in 1877 de un medic britanic, Sir Jonathan Hutchinson.

Reconstituirea faciala realizata de Philippe Froesch prezinta o fata marcata de numeroase leziuni, multe dintre ele fiind semne de la variola.

Sarcoidoza dispare spontan intr-un numar mare de cazuri, iar astazi poate fi tratata cu corticoizi sau imunosupresoare.

In cazul lui Robespierre, probabil ca medicul a prescris sa i se ia sange si sa urmeze un regim bogat in vitamine, cu multe portocale, potrivit unor marturii stranse din arhive de doctorul Charlier.