Un schelet aproape complet al unei noi specii de dinozaur, cu botul lung, parte din aceeasi familie cu Tyrannosaurus rex, a fost descoperit de niste muncitori pe un santier din apropiere Ganzhou (sudul Chinei), scrie The Guardian.

Tiranozaurul cu botul lung a fost numit oficial Qianzhousaurus sinensis, fiind poreclit Pinocchio rex. Cercetatorii cred ca animalul era un carnivor de temut care a trait cu peste 66 milioane de ani in urma, in timpul Cretacicului inferior.

Ramasitele au fost gasite de cativa muncitori in timpul sapaturilor pe un santier si au fost duse la un muzeu local. Expertii de la Academia Chineza de Stiinte Geologice si de la Universitatea din Edinburg s-au implicat apoi in examinarea oaselor.

In urma analizei craniului alungit si a dintilor lungi si ingusti, specialistii au concluzionat ca pradatorul ar fi aratat foarte diferit de varul sau T rex, care avea dinti masivi si falci puternice.

Pana acum, paleontologii nu erau siguri de existenta dinozaurilor cu botul lung. Anterior fusesera descoperite doar doua fosile de tiranozauri cu capul pelungit, iar pentru ca apartineau unor exemplare tinere era neclar daca este vorba despre o noua clasa de dinozauri sau doar o etapa in procesul de dezvoltare.

Se crede ca exemplarele de Qianzhousaurus sinensis au trait alaturi de alti tiranozauri, insa nu au fost in competitie directa cu ei, din moment ce, probabil, vanau prazi diferite.

Expertii de la Universitatea din Edinburg sustin ca probele gasite apartin unui animal aproape adult. A fost gasit aproape intact si "extrem de bine pastrat".

Unul dintre autorii studiului, Dr. Steve Brusatte, de la Scoala de Geostiinte din cadrul universitatii, arata ca "aceasta este un tip diferit de tiranozaur. Are ranjetul cu multi dinti al T rex, insa botul sau era mult mai lung si avea un rand de coarne pe nas.E posibil sa fi aratat un pic amuzant, insa ar fi fost la fel de mortal ca orice alt tiranozaur, si poate chiar putin mai rapid si mai abil".

Steve Brusatte a adaugat ca "este un specimen minunat, aproape un schelet complet. Descoperirea muncitorilor este, intr-adevar, una unica".

In urma descoperirii, prezentate in revista Nature Communications, cercetatorii au creat o noua ramura in familia tiranozaurilor pentru exemplarele cu boturi foarte lungi si se asteapta ca mai multi dinozauri sa fie adaugati grupului in conditiile in care sapaturile in Asia pentru identificarea unor noi specii continua.

Profesorul Junchang Lu, de la Institutul de Geologie al Academiei Chineze de Stiinte Geologice, a declarat: "Noua descoperire este foarte importanta. Impreuna cu Alioramus din Mongolia, arata ca tiranozaurii cu botul lung erau distribuiti pe scara larga in Asia. Desi de abia incepem sa aflam lucruri despre ei, tiranozaurii cu botul lung reprezentau, se pare, principala grupa de pradatori din Asia".