Copiii nascuti in lunile noiembrie si octombrie sunt intr-o forma fizica mai buna, sunt mai puternici si mai robusti decat cei nascuti in celelalte 10 luni ale anului, in special fata de cei nascuti in lunile aprilie si iunie, sustine un studiu recent realizat de unul dintre principalele centre britanice specializate in activitatea fizica a preadolescentilor si adolescentilor, relateaza The Guardian.

Inaugurarea noii sali de sport a Scolii Nr. 64 din Capitala (2012)Foto: Agerpres

Potrivit unui studiu realizat de Dr. Gavin Sandercock de la Centrul pentru Stiinta Sportului si Miscarii de la Universitatea Essex si de catre colegii sai, copiii nascuti toamna se bucura de un "avantaj fizic clar" prin comparatie cu colegii lor de clasa.

Cercetarea s-a facut pe un esantion de 8.550 de fete si baieti cu varste cuprinse intre 10 si 16 ani de la 26 de scoli publice din Essex.

Toti copiii au fost testati intre 2007 si 2010 luand in calcul 3 coordonate diferite ale conditiei fizice: rezistenta, putere de prindere si putere partii inferioare a corpului. Rezultatele arata ca luna de nastere a copilului poate sa duca la diferente "semnificative" la nivelul conditiei fizice cardiovasculare, a fortei musculare si a capacitatii de accelerare, toate trei indicand cat de buna este o persoana la activitati fizice.

Per total, copiii nascuti in noiembrie sunt in cea mai buna forma fizica, testele indicand ca sunt cei mai rezistenti si cei mai puternici, iar in ceea ce priveste robustetea se claseaza pe locul secund. Cei nascuti in octombrie sunt intr-o stare fizica aproape la fel de buna, fiind pe primul loc la robustete si pe locul 3 la putere, copiii nascuti in luna decembrie plasandu-se si ei aproape.

Decalajul de capacitate fizica intre copiii din aceeasi clasa, insa nascuti in luni diferite, a fost in unele cazuri foarte mare. "Spre exemplu, am constatat ca un baiat nascut in noiembrie poate sa alerge cu cel putin 10% mai repede, sa sara cu 12% mai sus si sa aiba cu 15% mai multa putere decat un copil de aceeasi varsta nascut in aprilie. Acesta poate fi un avantaj fizic imens", a aratat Sandercock.

Astfel de decalaje ar putea decide in cele din urma cine devine un atlet de top pentru ca, asa cum arata studiul, "selectia in sporturile de elita poate depinde adesea de marje sau diferente foarte mici in performantele fizice ale unei persoane".

Studiul, care a fost publicat in Jurnalul International de Medicina Sportiva (International Journal of Sports Medicine), a constatat ca, atunci cand sunt combinate rezultatele pentru cele 3 coordonate ale conditiei fizice, copiii nascuti in aprilie sunt cei mai putin in forma, urmati de cei nascuti in iunie.

Rezultatele par sa indice ca elevii nascuti in primele luni ale anului scolar se bucura de un dublu "avantaj autumnal" - deja se stie ca au un avantaj academic, iar acum se pare ca sunt mai bine dotati si pentru sporturi, scrie The Guardian.

Autorii studiului cred ca cea mai probabila explicatie este expunerea mai mare la soare in timpul lunilor de vara, in ultimul trimestru de sarcina, si implicit expunerea copiilor la un nivel mai mare de vitamina D - "vitamina soarelui" asociata cu numeroase beneficii de sanatate.

"Diferentele sezoniere in concentrarea intrauterina de vitamina D pare cea mai plauzibila" varianta, sustin specialistii.

John Steele, directorul executiv al Youth Sport Trust, sustine ca un factor important al dezvoltarii sportive il reprezinta si felul in care copiii iau cunostinta de activitatile sportive.

"Copiii care au o prima experienta de inalta calitate, care le dezvolta cunostintele fizice, sunt cei care vor fi mai agili, mai echilibrati, vor avea o mai buna coordonare si este probabil sa se bucure de activitatile fizice si sa exceleze la sport pe masura ce cresc", a declarat John Steele.

UK Sport nu a putut sa precizeze daca un numar disproportional de mare dintre cei 1300 de atleti din 47 de domenii sportive pe care ii finanteaza sunt nascuti in noiembrie sau octombrie.

Un reprezentant al UK Sport, Natalie Dunman, arata ca, desi diferentele evidentiate de studiu apar in cazul adolescentilor care concureaza in competitii de juniori, acestea dispar pana in momentul in care sportivii participa la competitii de adulti.

"Daca ne uitam la atletii de elita, sunt multi factori care contribuie la formarea unui campion, iar munca noastra nu a dat la iveala nimic care sa sugereze ca luna nasterii ar fi unul dintre ingredientele cheie", a declarat Natalie Dunman.