Persoanelor cu risc ridicat de a muri in focarul de Ebola din Africa de Vest ar trebui sa li se ofere medicamentele experimentale contra virusului pentru a vedea daca functioneza, in pofida faptului ca acestea nu au fost testate integral, a declarat seful unei fundatii caritabile internationale, influente in domeniul sanatatii, potrivit Reuters.

Centrul de tratament pentru cazurile de Ebola din Telimele, GuineeaFoto: OMS

Jeremy Farr, profesor de medicina tropicala si director al asociatiei caritabile The Wellcome Trust, a afirmat ca raspandirea virusului Ebola in Guineea, Sierra Leone si Liberia este "iesita de sub control", iar autoritatile sanitare globale ar trebui sa isi regandeasca abordarea fata de potentialele tratamente.

"Avem peste 450 de decese pana acum - si nici unei persoane nu i s-a oferit altceva decat o baie cu un burete caldut si 'te vom ingropa frumos'. Este inacceptabil", a declarat Farrar pentru Reuters intr-un interviu.

Procesul normal de dezvoltarea a unui medicament - ani de testare a noului medicament pe animale, apoi pe voluntari umani sanatosi, apoi intrarea in teste clinice pe pacienti bolnavi inainte de a fi aprobat de catre autoritatile de reglementare - dureaza prea mult si nu ar trebui sa se aplice in epidemii rapide a unor boli precum Ebola, sustine profesorul.

Africa de Vest se lupta cu cea mai mortala epidemie de Ebola din istoria sa, 467 de persoane fiind ucise pana acum de o boala care provoaca febra, varsaturi, hemoragie si diaree, si care poate omori intre 50% si 90% dintre cei infectati.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a cerut celorlalte state din regiune sa se pregateasca pentru raspandirea bolii pe teritoriul lor. Institutia organizeaza saptamana aceasta in Ghana o intalnire a ministrilor Sanatatii din Africa de Vest pentru a incerca sa consolideze raspunsul regiunii.

Ferrar a facut trimitere catre diverse medicamente si vaccinuri experimentale aflat in proces de dezvoltare, aratand ca acestea ar putea fi potentiale tratamente sau masuri preventive in fata virusului Ebola, si s-a intrebat de ce nu sunt testate intr-o situatie in care persoanele cu risc ridicat ar putea beneficia.

Cine ar lua medicamentele experimentale?

"Este ridicol ca nu am scos aceste produse (experimentale - n.red.) din laboratoare si de la testele pe animale la teste umane si macar sa le oferim oamenilor", a declarat Farrar.

"Daca ar fi 60% probabil sa mori maine, si daca ar exista ceva in proces de testare pe voluntari sanatosi (insa netestat inca pe pacienti sau aprobat - n.red.), l-ai lua?" intreaba directorul The Wellcome Trust.

Numarul de medicament pentru Ebola la care se lucreaza in momentul actual este destul de scazut, partial din cauza lipsei de fonduri pentru cercetare pentru un tratament care ar urma sa fie necesar cu precadere in tarile sarace cu resurse scazute pentru asistenta medicala.

Insa mai multe companii biotech si departamente din universitatile americane lucreaza la potentiale vaccinuri, iar Tekmira Pharmaceuticals, care lucreaza cu Departamentul Apararii din SUA la un medicament injectabil pentru Ebola, a inceput in ianuarie testarile initiale din Faza I pe voluntari sanatosi.

Companiile americane Inovio si Vaxart testeaza vaccinuri experimentale pe animale, iar GlaxoSmithKline a cumparat anul trecut firma elvetiana de vaccinuri Okairos cu un produs Ebola aflat in fazele initiale.

Farrar noteaza ca desi Ebola este o boala destul de rara, epidemiile au devenit regulate de la descoperirea virusului in urma cu circa 40 de ani, si ne putem astepta ca alte focare sa apara pe viitor - ceea ce inseamna, sustine profesorul, ca testarea potentialelor medicamente sa fie o abordare potrivita.

"Nu este pentru prima data cand se intampla acest lucru, si se va intampla din nou - stim asta", declara reprezentantul funatiei caritabile.

"Am fi putut cu totii sa facem presiune pentru realizarea de rezerve (de medicamente experimentale - n.red.) poate in Geneva, si ar fi putut fi aprobate etic de OMS, iar apoi am fi gata de actiune (cand se va produce urmatoarea epidemie - n.red.)", a adaugat Farrar.

Traditii locale, zone dens populate

OMS a declarat marti ca se crede ca 3 factori contribuie la raspandirea virului Ebola in regiune. Unul este ingroparea mortilor potrivit normelor culturale si a credintelor traditionale. Un altul este densitatea populatiei din jurul unor orase importante din Guineea si Liberia. Al treilea factor este activitatea comerciala si sociala din zonele de granita a celor 3 tari.

Totodata, frica si neincrederea determina zeci de victime sa se sustraga tratamentului, spre frustrarea doctorilor locali si straini care incearca sa izoleze epidemia.

Insa OMS si Medecins Sans Frontieres (MSF), care a fost puternic implicata in eforturile de la fata locului de a controla focarul de boala, au afirmat ca prioritatea principala este izolarea epidemiei cu masuri de control de baza insa vitale, precum spalarea atenta a mainilor si igiena, precum si izolarea pacientilor infectati.

Farrar recunoaste ca acestea sunt cruciale, insa afirma ca organizatii de sanatate trebuie sa ia in considerare medicamentele experimentale pentru planificarile pe viitor.

"Exista candidati pentru vaccinuri si pentru medicamente, si in timp ce sunt absolut de acord ca lucrurile cele mai importante sunt controlul infectiei si conditiile de siguranta astfel incat oamenii sa nu raspandeasca boala, in cele din urma trebuie sa muti aceste medicamente candidate si sa incepi sa le oferi oamenilor", arata Farrar.

Un cercetator din cadrul ramurei medicale a Universitatii din Texas, Thomas Giebert, a declarat pentru Reuters in martie ca lucreaza la un posibil vaccin pentru Ebola, care a avut rezultate bune la testele pe animale si care ar putea, a spus cercetatorul, sa fie oferit, pe "motive de compasiune", persoanelor cu risc din focarul curent.

Insa Ian Jones, un virolog de la Universitatea din Reading, Marea Britanie, a declarat ca apelurile pentru un vaccin sunt "raspunsuri emotionale".

"Este neclar daca orice vaccin ar putea fi livrat cu succes persoanelor cu risc", sustine Jones. "In schimb, un mesaj puternic de sanatate publica, sprijin medical crescut si cooperarea transfrontaliera sunt activitatile-cheie necesare pentru a reduce transmiterea si pentru a duce la disparitia focarului", a adaugat virologul.