​Pe o insula din Marea Egee au fost descoperite cele mai vechi exemple clare de inscriptii erotice, executate pe stanci acum peste 2500 de ani. Locul, celebru pana in prezent pentru o necropola din Grecia Antica, rezerva acum noi surprize, dovedind ca locuitorii erau extrem de sofisticati, scrie The Guardian.

Andreas Vlachopoulos, specialist in arheologie preistorica, a inceput acum patru ani cercetarile in insula Astypalaia din Marea Egee si nu s-ar fi asteptat niciodata ca va gasi inscriptii cu tenta erotica atat de clara.

Pe stancile batute de vanturi s-au gasit inscriptii scrise cu litere mari ce s-au pastrat foarte clar, inscriptii care proslaveau relatiile intre barbati, stiut fiind ca aceste relatii nu erau tabu atunci.

Inscriptiile dateaza din secolele VI si V i e n , sunt executate cu maiestrie si arata ca populatiile din acea perioada nu sunt inapoiate cum se credea, ba din contra.

S-au gasit si falusuri sculptate, iar descoperirile aduc informatii nesperate despre viata intima a grecilor de acum 2500 de ani.

Desenele executate atat de bine arata ca nu doar filosofii, savantii si istoricii stiau sa scrie, ci si oamenii de rand.

Insula Astypalaia era cunoscuta pentru cimitirele unde au fost ingropati copii ce au pierit la scurt timp dupa nastere, insa noile descoperiri schimba profilul arheologic al locului. Insula are sub 100 kmp si o populatie de 1300 de persoane.