​Google, prin divizia de cercetare Google X, a pornit un studiu in a carui prima faza va colecta date medicale de la 175 de subiecti, scopul fiind sa creeze, din informatii genetice si moleculare, un model despre cum ar trebui sa fie un corp perfect sanatos. Studiul va fi extins la cateva mii de persoane, iar Google spune ca ne-ar putea ajuta sa orientam medicina mai mult catre preventie, decat catre tratamentul bolilor. Va fi unul dintre cele mai detaliate experimente legate de corpul uman, scrie Wall Street Journal.

Baseline Study se vrea a fi unul dintre cele mai ambitioase proiecte medicale, iar pentru asta exista o echipa de 70 de cercetatori condusa de Andrew Conrad, un biolog molecular ce a a dus inovatii in domeniul testelor HIV.

Practic vor fi colectate informatii genetice si moleculare de la 175 de persoane care vor ramane anonime, iar din analiza acestor informatii cei de la Google spera sa traga concluzii despre cum ar trebui sa arate organismul unui om sanatos.

In prima etapa, cei 175 de subiecti vor da probe de urina, li se va recolta sange si le vor fi analizate si lacrimile. Apoi, daca totul merge bine, se doreste trecerea la o noua etapa in care sa fie analizate mii de persoane.

Nu e nici pe departe primul studiu de genetica, dar se vrea a fi mai larg si cu cantitati de date uriase. Ideea ar fi ca bolile grave sa fie detectate rapid, iar medicina sa fie orientata mai mult catre preventie, decat catre tratamentul bolilor.

Studiul ar putea, spre exemplu, sa gaseasca diversi biomarkeri care ajuta unii oameni sa descompuna eficient mancarurile grase, determinandu-i sa duca o viata lunga, fara colesterol mare. Altora le lipsesc acesti biomarkeri si sunt in pericol sa moara rin "floarea" vietii de atac de cord, Dupa ce studiul a identificat biomarkerii, pot fi verificati tot mai mult oameni pentru a se vedea daca dispun de acesti markeri, iar daca raspunsul e negativ, poate fi gasit un tratament.

Google are deja o retea de centre de date si este o super-forta in computing, astfel ca aceste competente pot fi utilizate pentru a stoca si evalua informatii medicale.

Liderii proiectului admit ca fac un pas urias spre necunoscut fiindca trupul uman este ultra-complex, fiind greu sa descoperi in totalitate legaturile dintre ADN, enzime si proteine si modul in care factorii de mediu, precum dieta, influenteaza aceste legaturi. Profesorul Conrad spune ca salturile se vor face in pasi mici si nu vorbim de un proiect software care sa fie gata intr-un an sau doi.

Google mai spune ca informatiile despre subiectii din studiul Baseline vor ramane anonime si nu vor fi, spre exemplu, date catre asiguratori. In plus, studiul va fi auditat si modul in care va fi realizat va fi supervizat de cercetatori de la universitati de prestigiu, compania nedorind sa incalce dreptul la viata privata.