Primul razboi, in adevaratul sens al cuvantului, s-a petrecut acum peste 13.000 de ani in zona Sudanului, arata cele mai noi cercetari arheologice. A fost o batalie intre oameni din doua rase diferite, iar miza se pare ca era apa, mai ales ca in acea perioada clima se schimba puternic, iar regiunea se desertifica, noteaza publicatia Ha'aretz.

Se stie ca perioada de inceput a omenirii a fost una dominata de haos si violenta, insa putine au fost descoperirile foarte vechi care sa ne dea idei despre cand s-a petrecut primul razboi de proportii.

Zona desertica Jebel Sahaba din Sudan a prilejuit descoperiri arheologice de senzatie in 1964: un foarte vechi camp de batalie denumit "Cimitirul 117" unde au fost gasite ramasitele a 59 de oameni, inclusiv femei si copii. La peste jumatate dintre ele erau semne de rani dure care nu au apucat sa se vindece, semn ca vorbim de rani mortale. E vorba de urme de sageti si de topoare ce au spart in unele cazul craniile, semn al unor lupte crancene.

Dupa analizarea acestor fosile cu tehnologie ultra-moderna, la Bordeaux, au fost descoperite rani noi ce dau si mai mare greutate teoriei care spune ca acesta este locul primul razboi de proportii din istoria umanitatii.

In plus, descoperirile ar duce spre ideea ca vorbim de o confruntare interrasiala, fiindca s-au descoperit doua tipuri distincte de oameni, iar miza e foarte posibil sa fie apa, fiindca in acea perioada, acum 13.000-14.300 ani, clima era in puternica schimbare si zona de savana se desertifica puternic, neajungand insa sa fie atat de arida precum in prezent.

Cercetatorii spun ca e posibil ca aceste confruntari sa fi durat ani intregi si vorbim de prima dovada de razboi total, cu mii de ani inaintea aparitiei scrierii si a primelor orase moderne.

In Europa, cele mai vechi dovezi de razboi dateaza de acum 7.000 de ani din Groapa Mortii de la Talheim unde au fost gasite resturile a 34 de corpuri, cu semne dure de vioenta, semn ca neoliticul european era o perioada dura.