Oamenii de stiinta au descoperit o broasca de dimensiuni foarte mici care isi poate schimba textura pielii de la spinoasa la neteda in decurs doar cateva minute, informeaza Livescience.com. Broasca de marimea unei unghii este primul amfibian care isi schimba forma descoperit vreodata.

Broasca de ploaie cu proprietati mutanteFoto: Katherine Krynak

Micuta "broasca de ploaie cu proprietati mutante" (Pristimantis mutabilis) a fost descoperita pe versantul vestic al Anzilor Ecuatorieni, intr-un petic dintr-o rezervatie forestiera, cunoscut sub numele de Choco. Cetoasa zona Choco este cunoscuta drept un "punct fierbinte" al biodiversitatii. Regiunea inconjuratoare, numita Reserva Las Gralarias, este de asemenea populata de numeroase specii rare de pasari si fluturi.

Oamenii de stiinta de la Case Western Reserve University din Cleveland si Cleveland Metroparks au descoperit broasca in timpul recensamantului anual al populatiei de amfibieni.

Descoperirea a fost facuta de biologul Katherine Krynak de la Case Western si naturalistul Tim Krynak, manager de proiect la Metroparks.

Cei doi au reperat pentru prima data broasca in 2006, cand au reusit sa o fotografieze, insa si-au dat seama ulterior ca ar putea fi vorba despre o noua specie. Au denumit initiat broasca "punk rocker", o trimitere la textura spinoasa a pielii.

"De abia cand am vazut textura uimitoare a pielii ne-am gandit <>", a declarat Katherine Krynak pentru Live Science.

Exemplarele de sex feminim are o lungime cuprinsa intre 20 si 23 milimetri, iar masculii au dimensiuni si mai mici, arata studiul publicat de cei doi cercetatori. Broasca de ploaie este o specie care sare peste etapa de mormoloc si se dezvolta direct in ou.

Autorul principal al studiului, Juan Guayasamin, profesor la Universidad Tecnologica Indoamerica din Ecuador, este cel care a sugerat ca micuta broasca ar putea reprezenta o specie noua.

In 2009, Katherine si Tim Krynak au reperat, in sfarsit o alta broasca "punk rocker" si au prins-o, tinand-o peste noapte intr-un recipient de plastic.

Insa cand Katherine Krynak a deschis recipientul a doua zi dimineata, spinii broastei disparusera. Gandindu-se ca a prins totusi broasca gresita, Krynak a adaugat muschi in recipient, pentru ca animalul sa stea intr-un mediu mai confortabil pana sa apuce sa o elibereze in noaptea urmatoare.

"Eram amandoi atat de dezamagiti pentru ca ne luase 2 ani sa gasim o alta broasca", povesteste Katherine Krynak. Cand au verificat ulterior cutia, cuplul a constatat ca textura spinoasa a pielii revenise.

Oamenii de stiinta au documentat tranzitia intr-o serie de fotografii care arata cum broasca isi schimba pielea de la spinoasa la neteda in decurs de circa 5 minute.

Tranzitia pielii pentru Pristimantis mutabilis / Foto: Zoological Journal of the Linnean Society

Acestia cred ca pielea spinoasa ar putea reprezenta un camuflaj potrivit pentru padurile din regiune, bogate in muschi, insa ramane ca ipoteza sa fie testata. Totodata, oamenii de stiinta nu stiu inca cum anume animalul isi schimba textura pielii.

Guayasamin a confirmat prin teste genetice ca Pristimantis mutabilis este o specie noua, nemaintalnita pana acum, fiins diferita de alte broaste si prin marime, forma si culoare.

Coautorul studiului Carl Hutter, de la Universitatea din Kansas, a documentat, de asemenea, sunetele produse de broasca, identificand trei canteze diferite de cele ale altor specii.