​Cimpanzeii salbatici par a fi amatori de alcool. Iar atunci cand satenii din habitatul lor produc vin de palmier, nu ezita sa-l deguste, folosind frunze mestecate pe post de bureti, potrivit unui studiu publicat miercuri si citat de AFP.

Cimpanzeu amator de alcoolFoto: Captura video

Marele primate africane si oamenii impartasesc o mutatie genetica ce le permite sa metabolizeze eficient alcoolul, reaminteste acest studiu publicat in Royal Society Open Science.

Se stia, de asemenea, ca cimpanezii mananca uneori fructe putrezite cazute la sol si care, prin fermentare, contin ethanol (alcool).

Dar este pentru prima oara cand ancheta pune in evidenta consumul voluntar, repetat si pe termen lung de etanol de catre cimpanzeii salbatici din comunitatea Bossou in Guineea (Africa de Vest), potrivit acestui studiu derulat in perioada 1995/2012.

"Ideea a fost ca ultimul stramos comun al marilor maimute primate africane actuale si oamenii moderni nu aveau o aversiune sa ingereze alimente care contin etanol", arata studiul, condus de Kimberley Hockings de la Oxford Brookes University.

La Bossou, satenii au obiceiul de a culege seva secretata de o specie de palmier gaurindu-l si fixand un recipient pe arbore. Acest colector din plastic este acoperit cu frunze pentru a proteja lichidul care fermenteaza si da nastere rapid la etanol.

Seva fermentata, din care se face vin de palmier, este colectata de doua ori pe zi de sateni.

Pentru ajunge la nectar, cimpanzeii (Pan troglodytes) folosesc frunzele asa cum o fac deseori pentru a ingera un lichid. Le mesteca pentru a produce un fel de burete. Acesta este scufundat in lichid si dupa aceea dus in gura.

In 17 ani, cercetatorii au observat 51 de scecne in care cimpanzeii inghit seva alcoolizata.

Treisprezece primate, adulti si tineri, masculi si femele, au absorbit lichidul, dintre cei 26 de membri ai comunicatii (cu exceptia puilor).

"Cimpanzeii din Bossou consum bautura adeseori in cantitati mari, in ciuda unui procent de alcool intre 3,1% si 6,9%", - echivalentul unei beri - arata studiul. Unele maimulte "au prezentat semne de ebrietate".

"Cercetatorii dispun rareori de date legate de comportamentul maimutelor dupa expunere la alcool dar o serie de consumtori s-au culcat imediat dupa ce au baut", arata studiul.

Seva de palmier este plina de vitamine si minerale si ofera energie gratie zaharului, care o face placuta in ciuda etanolului.

Cu toate acestea, cercetatorii nu cred ca ingerarea de alcool este accidentala. In orice caz, prezenta alcoolului nu descurajeaza primatele, subliniaza studiul.