Oamenii de stiinta au descoperit cadavrul unui fat de 5 luni ascuns sub picioarele cadavrului mumificat si extrem de bine pastrat al episcopului Peder Winstrup din catedrala din Lund, relateaza The Guardian.

Cadavrul mumificat al episcopului din LundFoto: Captura YouTube

Timp de aproape 350 de ani, corpul episcopului Peder Winstrup a stat nederanjat in sicriul din cripta superbei catedrale din Lund, Suedia, ascunzand in el un secret: corpul unui mic copil, ascuns sub picioarele episcopului.

Micul cadavru, despre care se crede ca ar apartine unui bebelus prematur, a fost descoperit pentru prima data cand oamenii de stiinta au scanat sicriul si corpul mumificat al lui Peder Winstrup, despre care se crede ca ar fi cel mai bine pastrat cadavru din secolul al XVII-lea din Europa.

"Una dintre principalele descoperiri pe care le-am facut in timpul scanarii prin computer-tomograf a fost ca dl. Winstrup nu este singur in sicriu. De fapt, are un insotitor, un mic copil, un fetus uman de 5 pana la 6 luni, si a fost intentionat ascuns sub picioarele lui la capatul sicriului - asa ca poate exista vreo legatura", explica Per Karsten, directorul muzeului de istorie de la Universitatea Lund.

Descoperirea a fost surpinzatoare; oamenii de stiinta se asteptau sa afle informatii despre viata lui Winstrup si despre conditiile sociale din Suedia secolului al XVII-lea.

Sicriul impunator din cripta catedralei a fost deschis de mai multe ori de-a lungul timpului, iar o fotografie alb-negru realizata in urma cu aproape un secol arata ca ramasitele sunt in stare remarcabila, toate hainele fiind perfect conservate si cu fata cu barba, micsorata dar asemanatoare cu cea dintr-un portret al episcopului.

Investigatiile anterioare nu au observat copilul, ingropat in stratul de ierburi care a umplut pe jumatate sicriul.

Cercetatorii realizeaza acum teste DNA pentru episcop si copil pentru a vedea daca sunt inruditi genetic.

Karsten considera insa ca bebelusul, nascut cu cateva luni inainte de termen, ar fi putut fi ilegitim, astfel incat nu ar fi putut fi ingropat, in mod obisnuit, pe teren sfintit. In conditiile astea, crede cercetatorul, cineva ar fi profitat de ocazie pentru a oferi copilului un loc de odihna crestin.