Continentul american ar fi fost populat de un singur val migratoriu, in urma cu mai putin de 23.000 de ani, si o serie de indieni din Amazonia impart o ascendenta genetica cu aborigenii, arata doua studii publicate marti, citate de AFP.

Antropologii si arheologii dezbat de multa vreme originile primilor oameni care au venit in America.

Teza cea mai larg acceptata este cea a unor imigranti veniti din Asia si care au traversat fasia de pamant carea lega Siberia de Alaska, aflata astazi sub stramtoarea Bering. Dar in cate valuri migratorii si in ce moment al istoriei?

Bazandu-se pe date genetice ale oamenilor vechi si moderni din cele doua Americi, Siberia si Oceania, Europa si Africa, Maanasa Raghavan de la Universitatea din Copenhaga si colegii sai afirma ca primii amerindieni au ajuns din Siberia in urma cu mai putin de 23.000 de ani. Migrantii au ramas intre Alaska si Siberia orientala timp de 8.000 de ani, inainte de a-si continua drumul spre cele doua Americi.

Studiul, publicat in revista americana Sciences, spune ca diferentele genetice intre populatiile genetice amerindiene actuale ar proveni nu din mai multe valuri migratorii ci din intalnirile aparute dupa marea migratie initiala.

Echipa a relevat de asemenea o legatura genetica, care apare dupa valul migratoriu initial, intre anumiti amerindieni si populatii din Asia de Est si australo-melanezieni (Papuasia, Insulele Solomon si sud-estul asiatic). "Aceasta descoperire surprinzatoare arata ca populatia din Lumea Noua nu a ramas izolata de Lumea Veche dupa migratia initiala", arata studiul.

La randul lor, David Reich si Pontus Skoglund de la Havard Medical School din Boston (SUA) au comparat genomul a 30 de populatii amerindiene din America centrala si de sud cu cel al 197 de persoane din intreaga lume.

Potrivit acestor teste genetice, publicate in revista britanica Nature, o serie de populatii amerindiene din Amazonia ar mai legate genetic cu primii indigeni in Australia, Noua Guinee si insulele Andaman decat cu eurasienii sau amerindienii de astazi. Potrivit oamenilor de stiinta, acest amestec de gene a avut loc dupa marele val migratoriu dar inainte de sosirea primilor amerindieni in Amazonia.

"Studiul nostru sugereaza ca au existat si alte contributii" care s-au adaugat la genomul initial provenit din Siberia. "Ceea ce nu contrazice rezultatele lui Maanasa Raghavan", a precizat Pontus Skoglund.