Cercetatorii veterinari din Chile au inventat un vaccin contraceptiv pentru caini, care poate fi folosit atat pentru masculi cat si pentru femele si care ar putea sa devina o optiune accesibila pentru a controla populatia canina in crestere a tarii, informeaza Reuters.

Caini fara stapanFoto: HotNews / Dan Popescu

Cercetatorii de la Facultatea Veterinara din cadrul Universitatii din Chile au dezvoltat vaccinul dintr-o formula deja existenta folosita pentru a steriliza porcii, a explicat profesorul Leonardo Saenz.

"A inceput in Australia cam prin 1989. Ce am facut noi a fost sa preluam conceptul de imuno-castrare, care exista deja, si sa il dezvoltam si imbunatatim pentru utilizarea la animale domestice, in principal la caini, si sa cream o alternativa pentru porci, mai buna decat cea care exista deja. Cel anterior era un vaccin realizat de un laborator farmaceutic si care presupunea doua doze ca sa aiba efect. In cazul nostru, o singura doza este necesara pentru ca vaccinul sa aiba efect", a adaugat Saenz.

Potrivit specialistului, efectul vaccinului este similar cu cel al castrarii chirugicale, fara a fi necesare resursele si ingrijirea ulterioara pe care o presupune o asemenea interventie.

Totodata, este o metoda reversibila bazata pe modificari hormonale.

Cercetatorii veterinari spera ca vaccinul va contribui la controlarea populatiei canine in crestere din Chile, unde castrarea chirurgicala este aplicata la scala redusa.

Un alt beneficiu al vaccinului, sustin cercetatorii, este ca nu are efecte secundare, precum alte forme de contraceptie.

Vaccinul a fost brevetat in Chile, Europa si Statele Unite, iar la ora actuala trece prin teste suplimentare in conditii controlate. In Chile, formula finala va trebui sa fie autorizata de catre Serviciul agricole si zootehnic, inainte de a fi comercializat.