Obezitatea unui barbat ar putea sa fie transmisa genetic copiilor sai, arata un nou studiu publicat de Cell Metabolism. Astfel, copiii unui barbat obez sunt mai predispusi sa sufere la randul lor de obezitate morbida si de toate afectiunile asociate, scrie Newsweek.

ObezitateFoto: Flickr

Desi femeilor insarcinate li se spune adesea sa aiba un stil de viata sanatos pentru a se asigura ca viitorul copil va fi sanatos, studiul demonstreaza ca barbatii sunt cei vinovati de transmiterea unei predispozitii spre obezitate.

Studiul publicat de Cell Metabolism a comparat biomarkerii din sperma barbatilor obezi cu cei din sperma barbatilor cu o greutate normala. Descoperirile cercetatorilor arata de ce copiii tatilor obezi sunt mult mai predispusi sa mosteneasca pe cale paterna si grosimea taliei, nu doar simtul umorului. Studiul demonstreaza ca si factorii non-genetici, precum dieta, pot fi mosteniti de cei mai ghinionisti.

Esationul a fost reprezentat de 10 barbati obezi si 13 barbati cu o greutate normala. Cercetatorii au descoperit ca sperma barbatilor cu o greutate normala contine biomarkeri diferiti fata de sperma celor obezi. Diferentele nu sunt cauzate de schimbari genetice, ci de factori de mediu, precum dieta si exercitiile fizice.

Descoperirile cercetatorilor arata ca dimensiunea epigenetica a spermei umane este dinamica si vulnerabila schimbarii aduse de factorii de mediu. Astfel, greutatea unui copil ar putea la fel de bine sa fie afectata prin sperma si de statusul socio-economic al parintelui sau,potrivit Newsweek.