"O noua metoda de tratare a cancerului a dat ''rezultate fara precedent'' la bolnavi in stadiu terminal, la care toate celelalte tratamente esuasera si a caror speranta de viata nu mai era decat de doua pana la cel mult cinci luni, transmit marti BBC si Huffington Post, citate de Agerpres, pe baza unor date prezentate la Washington, in cadrul adunarii anuale a Asociatiei Americane pentru Progres Stiintific (American Association for the Advancement of Science).

Celula canceroasaFoto: Universitatea Liverpool

Rezultatele sunt extraordinare, dar reprezinta deocamdata doar ''un prim pas'', a subliniat conducatorul echipei care a dezvoltat acest tratament, profesorul Stanley Riddell de la Fred Hutchinson Cancer Research Centre din orasul american Seattle.

Noua metoda consta in prelevarea de celule din sistemul imunitar al pacientului, numite celule T, care, in mod normal, distrug tesuturile infectate. Aceste celulele au fost modificate genetic in asa fel incat, reintroduse in corpul bolnavului, sa recunoasca si sa lupte contra celulelor canceroase.

In cazul unor pacienti cu leucemie limfoblastica acuta, ''fara nicio alta posibilitate de tratare, o singura doza din aceasta terapie a dus la completa vindecare in peste 90 % din cazuri, la care nu s-au mai depistat apoi deloc celule de leucemie'', a explicat specialistul american.

La persoane suferind de alte tipuri de cancer al sangelui raspunsul pozitiv a fost inregistrat in peste 80% din cazuri.

''Sa fim cinstiti, sa obtii aceasta rata de raspuns la pacienti cu un stadiu foarte avansat al bolii este ceva fara precedent in medicina'', a afirmat Stanley Riddell.

De mentionat ca sapte pacienti au avut insa complicatii foarte grave, necesitand internare la terapie intensiva, iar doi dintre acestia au murit. Aceste cifre pot fi considerate ca acceptabile in situatia unor bolnavi in faza terminala, efectele secundare ale noului tratament fiind mult mai mari decat ale chimioterapiei sau radioterapiei folosite contra leucemiei, comenteaza BBC.

Metoda urmeaza a fi testata si pe persoane cu tumori solide.

Aceste rezultate reprezinta ''o revolutie'', a apreciat, pentru ''The Guardian'', hematolologul Chiara Bonini, care da sperante pentru gasirea unei metode de aparare pe termen lung a organismului daca oamenii de stiinta vor reusi sa modifice memoria celulelor T, care memoreaza bolile si lupta contra lor dupa mai mult timp.