Autoritatile egiptene sunt sigure in proportie de "90% ca mormantul faraonului copil Tutankhamon detine comori ascunse: un radar a reperat doua spatii goale in spatele zidurilor groase, ce ar putea reprezena mormantul legendarei Regine Nefertiti sau a unui alt suveran, relateaza AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest studiu intareste teoria egiptologului britanic Nicholas Reeves, care este convins ca arheologii vor gasi acolo mumia si comoara misterioasei Nefertiti, regina cu o frumusete legendara, care a exercitat un rol politic si religios fundamental in urma cu peste 3.300 de ani, domnind alaturi de sotul ei, faraonului Akhenaton.

Autoritatile egiptene se pregatesc, in orice caz, pentru "descoperirea secolului", a declarat ministrul egiptean al Antichitatilor, Mamdouh al-Damati, la lansarea actiunilor de explorare a mormantului baiatului-faraon Tutankhamon, situat in Valea Regilor, in apropiere de Luxor (sudul Egiptului). Ministrul a precizat ca el se asteapta sa fie descoperita camera funerara a unei alte sotii a lui Akhenaton, tatal lui Tutankhamon, chiar si uneia dintre fiicele sale.

"Avem doua camere in spatele zidului vestic si peretele nordic al camerei funerare a lui Tutankhamon", a declarat ministrul Damati joi, la Cairo, dezvaluind rezultatele unui studiu cu radar efectuat de expertul japonez Hirokatsu Watanabe.

"Suntem siguri in proportie de peste 90%", a spus ministrul, adaugand ca la sfarsitul lunii martie se vor face teste suplimentare cu "un radar mai sofisticat, pentru a masura grosimea peretilor si dimensiunile acestor camere". Rezultatele vor fi anuntate pe 1 aprilie.

Reeves, egiptologul care se afla la originea acestui proiect de cercetare, crede ca una dintre cele doua camere este hipogeul (termen folosit in arheologie pentru a desena un mormant subteran) reginei Nefertiti. A doua ar putea fi o camera de depozitare neexplorata, care "se pare ca ar data" din epoca lui Tutankhamon.