Oamenii de Neanderthal, care au trait in urma cu 40.000 de ani pe teritoriul actual al Belgiei, practicau canibalismul si isi faceau unelte din oasele semenilor lor, conform unui nou studiu, informeaza publicatia britanica The Guardian, citata de Agerpres.

Aceasta descoperire a fost facuta intr-o pestera ce a fost locuita de neanderthalieni si unde au fost descoperite oase ale unor indivizi din aceasta specie de hominizi care prezentau urme specifice de canibalism. Pe langa canibalism, oamenii de Neanderthal isi faceau unelte din oasele semenilor lor ucisi si devorati. Aceasta specie de hominizi a trait in Europa si in Asia de vest timp de sute de mii de ani pana la disparitia produsa in urma cu aproximativ 40.000 de ani.

Osemintele descoperite in pesterile Goyet, din apropiere de Namur, Belgia, prezinta urme de taieturi dar si de spargere, ceea ce indica faptul ca respectivii indivizi au fost macelariti si apoi consumati, conform studiului publicat in ultimul numar al revistei Scientific Reports. Cercetatorii sustin ca victimele acestei practici erau jupuite, transate si li se spargeau oasele pentru a fi extrasa maduva.

"Aceste dovezi ne trimit spre concluzia ca oamenii de Neanderthal practicau canibalismul. Numeroasele ramasite de cai si reni descoperite in acelasi sistem de pesteri prezinta acelasi tip de urme", a declarat coordonatorul acestui studiu, Prof. Herve Bocherens de la Universitatea din Tubingen, Germania.

Alte indicii cu privire la practicarea canibalismului in randul populatiei de neanderthalieni au fost descoperite anterior in Spania si Franta.