Atunci cand o asistenta medicala de la Spitalul Redeption Monrovia din Liberia s-a imbolnavit, medicii au spus ca are febra tifoida. Dar, trei zile mai tarziu, si-au dat seama ca, de fapt, era vorba despre virusul mortal Ebola, informeaza BBC.

Aceasta intarziere, spune Dr. Jude Senguku, a insemnat ca si colegul sau de apartament - chirurg superior al spitalului - a luat boala de la femeie si a murit, impreuna cu alti doi membri ai personalului de asistenta medicala.

A fost o lectie dura, dar cruciala, a importantei diagnosticarii rapide si precise.

Lipsa unui diagnostic, panica si dezinformarea au contribuit la decizia oamenilor de a ocoli spitalele, spune acesta. Unii dintre ei isi prezentau gresit simptomele, pentru a evita pe cat posibil sa fie trimisi in unitatile de izolare pentru virusul Ebola.

Din fericire, spitalul a primit una dintre primele masini pentru testarea Ebola - o bucata de kit numita GeneXpert, care ar putea oferi un diagnostic ieftin si precis in termen de 90 de minute.

Avand in vedere faptul ca Liberia a avut doar 50 de medici pentru 4,3 milioane de oameni la izbucnirea epidemiei, astfel de echipamente usor de utilizat s-au dovedit esentiale in lupta impotriva bolii.

Liberia a fost greu lovita, inregistrand, in mod oficial, 4.809 de decese produse de virusul Ebola.

De atunci, Dr. Sengoku spune ca tehnologia de diagnosticare a fost "foarte critica" in reducerea falsei Ebola si restabilirea increderii in randul populatiei din Monrovia.

Aparatul masoara acidul nucleic din proba unui pacient - scuipat, cuvant - si detecteaza secventa de ADN ce reprezinta semnatura bolii. Aceasta metoda, numita test de amplificare a acidului nucleic, poate detecta un nivel extrem de scazut al unui agent patogen, impreuna cu variante rezistente la medicamente.

Cartusul de testare costa 10 $ pentru tarile mai sarace, in timp ce masina in sine costa in jur de 17.000 $.

Kit-urile portabile, cu consum redus de energie si usor de operat, sunt extrem de importante pentru zonele cu acces limitat la curent sau pentru subtituirea unui echipament costisitor.