Viata oamenilor se poate prelungi pana la varsta de 115 ani, pretind oamenii de stiinta din Statele Unite. Concluziile lor, publicate in revista Nature, au aparut in urma studiilor privind longevitatea umana. Acestia au spus ca foarte putini pot trai o perioada indelungata, dar sansele de a gasi o persoana de 125 de ani sunt destul de mici, informeaza CNN.

Cel mai batran romanFoto: British Pathé

Dar, in timp ce cativa oameni de stiinta au laudat studiul, altii il considera sumbru.

Speranta de viata a crescut din secolul al XIX-lea- datorita vaccinurilor, nasterilor mai sigure si luptei cu cancerul sau bolile de inima.

Echipa din New York a analizat datele din baza de date a mortalitatii umane si a decesurilor centenarilor (cei peste 110 ani) in Franta, Japonia, Marea Britanie si SUA.

Datele care au aratat cresteri in ceea ce priveste speranta de viata au fost incetinite, astfel incat varsta maxima de deces s-a plafonat timp de cel putin doua decenii.

Profesorul Jan Vijg, unul dintre cercetatorii de la Colegiul de Medicina "Albert Einstein", a declarat pentru BBC News ca "in cazul oamenilor cu varsta peste 105 ani, progresul facut este unul destul de mic, care sugereaza ca ne apropiem de limita vietii umane."

"Pentru prima data in istorie, de cand am fost capabili sa vedem acest lucru,se arata ca durata de viata maxima- acest plafon- este undeva pe la 115 ani."

Cea mai batrana persoana inregistrata vreodata, a carei varsta poate fi sustinuta de documente oficiale, a fost de 122 de ani, atunci cand a murit, in 1997.

Femeia a fost nascuta inainte ca Turnul Eiffel sa fie ridicat si l-a intalnit pe pictorul Vincent van Gogh.

Nimeni nu a mai ajuns de atunci la aceasta venerabila varsta.

Profesorul Dane Linda Partridge, director la UCL Institute of Healthy Ageing, spune ca este perfect logic sa existe o limita de varsta.

"Desi aceasta lucrare descrie ceea ce se intampla, nu descrie si ceea ce se va intampla", a declarat aceasta pentru BBC.

Centenarii care au participat la studiu au fost afectati de malnutritie si boli infectioase din copilarie.

Cel mai batran om din Romania era oltean. In vremea Revolutiei de la 1848 avea 20 de ani

Un fragment al emisiunii "Contemporani", realizata de British Pathe, il prezenta, in 1966, pe cel mai batran om din Romania. Este vorba despre Ilie Stamate, un oltean care ajunsese la varsta de 138 de ani. "Lucreaza, canta din gura, povesteste multe si de demult. Nu sta locului nicio clipa. Ne-a fost imposibil sa vi le aratam pe toate", spuneau jurnalistii in reportajul video.", potrivit Gandul.

"In vremea Revolutiei din 1848, era flacau in toata firea. Avea 20 de ani. 49 de ani la 1877. 86 la izbucnirea Primului Razboi Mondial si 135, la intrarea echipei Stiinta Craiova in categoria A". Asa il prezenta British Pathe, in 1966, pe cel mai batran om din Romania: Ilie Stamate. Barbatul, originar din satul Firizu, ar fi avut la vremea respectiva nu mai putin de 138 de ani.