Barbatii care fac terapie cu hormoni pentru cancerul de prostata prezinta un risc mai mare de dementa decat pacientii care primesc un tratament diferit pentru aceasta afectiune maligna, sugereaza un studiu realizat in SUA, potrivit Reuters.

Celulele canceroase au nevoie de testosteron pentru a creste si a se raspandi. Cercetatorii s-au axat pe un tratament comun, cunoscut sub numele de 'privare de androgeni' (ADT), care functioneaza prin privarea celulelor tumorale de testosteron. Efectele secundare pot include disfunctii sexuale, crestere in greutate si oboseala.

"Multiple studii sugereaza acum ca terapia cu privare de androgeni poate fi asociata cu modificari cognitive, inclusiv cu dementa, iar studiul actual sustine, cu siguranta, acest lucru", a spus Dr. Kevin Nead, autorul studiului, de la Universitatea Pennsylvania din Philadelphia.

Pacientii care sufera de cancer de prostata si care au primit terapie cu hormoni au fost de doua ori mai susceptibili de a dezvolta dementa decat cei care au beneficiat de tratamente alternative.

"Exista, cu siguranta, un motiv de ingrijorare in ceea ce priveste tratarea barbatilor cu cancer de prostata si studiul actual consolideaza importanta selectarii corespunzatoare si selecteaza cu mare grija pacienti pentru toate tipurile de tratament", a mai adaugat Nead.

Pentru a explora legatura dintre terapia cu hormoni si dementa, echipa lui Nead a analizat datele a 9.272 de barbati care au fost tratati de cancerul de prostata la un centru universitar medical, din 1994 pana in 2013. In studiu au fost inclusi si 1.826 de barbati care au fost tratati cu ADT.

Barbatii au avut, in medie, in jur de 67 de ani, desi pacientii tratati cu ADT au fost mai in varsta. Cercetatorii i-au supravegheat timp de cel putin 3,4 ani.

In ansamblu, 7,9% dintre cei care au primit hormoni au dezvoltat dementa in termen de cinci ani, comparativ cu circa 3,5% dintre barbatii care au primit alte tratamente.

De asemenea, riscul pare a creste odata cu varsta. Barbatii de la 70 de ani in sus, care au folosit hormoni, au sanse destul de mici sa scape de dementa.

Limitari ale studiului includ lipsa de date privind gradul de severitate al tumorilor de prostata pentru unii dintre barbatii implicati.